Disidenta Liu Sjaobo atraitnei atļauts pamest Ķīnu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NIR ELIAS / REUTERS

Disidenta Liu Sjaobo atraitnei Liu Sja pēc astoņiem gadiem mājas arestā atļauts pamest Ķīnu, otrdien paziņojis kāds informēts avots, piebilstot, ka viņa devusies uz Eiropu.

Rietumu valdības un aktīvisti jau gadiem ilgi aicinājuši Ķīnu atbrīvot Liu Sja, norādot, ka viņai nav izvirzītas nekādas apsūdzības.

Ķīnas varasiestādes piemēroja Liu Sja mājas arestu 2010.gadā uzreiz pēc tam, kad ieslodzījumā esošajam Liu Sjaobo tika piešķirta Nobela Miera prēmija.

2009.gada decembrī Liu Sjaobo tika piespriests 11 gadu cietumsods pēc kriminālkodeksa panta par varas gāšanas mēģinājumu. Disidents tika notiesāts par dalību petīcijas «Harta 08» izstrādē, kurā bija izteikts aicinājums veikt vērienīgas politiskās reformas Ķīnā, tostarp attiecībā uz pulcēšanās, vārda un reliģijas brīvību.

Liu Sjaobo nomira pagājušā gada jūlijā, zaudējot cīņā ar aknu vēzi.

Vēzis viņam tika konstatēts pērnā gada maijā. Medicīnisku apsvērumu dēļ viņš tika atbrīvots no ieslodzījuma pirms termiņa un ievietots slimnīcā Šenjanā.

Liu atbalstītāji un ārvalstu valdības aicināja Ķīnu atļaut Liu doties ārstēties uz ārvalstīm, taču Ķīnas amatpersonas apgalvoja, ka viņš jau saņem labāko iespējamo medicīnisko aprūpi.

Amatpersonas arī apgalvoja, ka Liu medicīniskais stāvoklis nepieļauj transportēšanu, lai gan mediķi no ASV un Vācijas, kuri Ķīnā izmeklēja Liu, secināja, ka pārvešana ir iespējama, bet tas jādara pēc iespēja ātrāk.

Slimnīcas ASV un Vācijā piedāvāja uzņemt Liu un sniegt viņam medicīnisko palīdzību, taču Pekina nedeva atļauju Liu pamest valsti un pārmeta citām valstīm Liu lietas politizēšanu un jaukšanos Ķīnas iekšējās lietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu