Nolīgt interjera dizaineru vai ne? Tāds ir jautājums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Plānojot mājas interjera uzlabojumus un remontu, dažkārt pavīd jautājumi – kā nu tagad to iekārtot, kā padarīt to interesantāku un kāds interjers iederēsies šajā telpā? Ir gadījumi, kad pēc vairāku stundu prātošanas, dažādu veikalu apmeklēšanas, žurnālu un grāmatu lasīšanas patiešām izdodas radīt nevainojamu interjeru, tomēr ne visiem tas ir pa rokai. Lūk, kādi ir plusi un mīnusi iekārtošanai ar interjera dizainera palīdzību.

Interjera dizaineri vai, kā senāk tos dēvēja, dekoratori un iekštelpu arhitekti, kļuva aktuāli tikai 20. gadsimtā. Pirms tam mājokļus iekārtoja paši saimnieki, bet iekštelpu arhitekts, tolaik reti sastopamās profesijas pārstāvis, retos gadījumos tika nolīgts bagātnieku savrupmāju, piļu un muižu iekārtošanai.

Vecus ieradumus izskaust ir ļoti grūti – vēl aizvien ir cilvēki, kas domā, ka ir jādzīvo pilī vai muižā, lai varētu atļauties interjera dizaineru. Citiem savukārt interjera dizainers šķiet kā persona, kas uz savu galvu iekārtos mājokli un beigu beigās interjerā nebūs jaušama mājinieka personība. 

Veidot interjeru pašam

Priekšrocības

Viens ir pavisam skaidrs – veidojot interjeru pašam, nav lieki jāiztērē nauda, lai noalgotu interjera dizaineru. Mājas iekārtojums patiešām būs personiskāks un atspoguļos mājinieku gaumi. Turklāt, ja kāds no mājiniekiem pirms tam ir izveidojis iepriekšējā mājokļa dizainu, kāpēc gan nedarīt to vēlreiz? Tāpat arī interjeru var veidot vairākās daļās – ja līdzekļi neļauj iekārtot visu mājokli nekavējoties, sākotnēji var veikt remontu, tad pēc mēneša iepirkt mēbeles vai tās pasūtīt, bet vēl pēc mēneša iepirkt dekoratīvus priekšmetus vai arī sākt iekārtošanu vienā no telpām.

Trūkumi

Interjeru ir ļoti viegli sabojāt, turklāt ar šo kļūdu nāksies sadzīvot vairākus gadus vai pat lieki iztērēt naudu par labošanu. Vai tu spēj vizualizēt interjeru? Vai esi radoša personība? Ja atbilde uz jautājumiem ir nē, tad labāk mājas iekārtošanu uztici dizaineram. Interjera dizaina veidošana ir dārgs prieks, un kļūdu pieļaušana izmaksā vēl dārgāk.

Nolīgt interjera dizaineru

Priekšrocības

Interjera dizainers mācēs atrast piemērotākās mēbeles, audumus un izdomās visdažādākos risinājumus, kas mājokli padarīs gan gaumīgu, gan interesantu, gan mājīgu. Tāpat interjera dizaineriem ir savi kontakti un pazīšanās ar tādiem mēbeļu, būvniecības preču un audumu izplatītājiem, kurus pašam tā vienkārši atrast neizdotos. Beigu beigās mājoklim būs radīts unikāls dizains, kas pielāgots mājinieku personībām, gaumei un dzīvesstilam. Turklāt dizainers piemeklēs tādu tekstilu un mēbeles, kas būs izturīgas, kvalitatīvas un vizuāli skaistas – vairums dizaineru izmanto pakalpojumus, kas ražo mēbeles specifiskiem pasūtījumiem, tāpēc tās visbiežāk izgatavos pieredzējuši galdnieki, stiklinieki vai šuvēji.

Trūkumi

Sadarbība ar interjera dizaineru var izmaksāt visai dārgi. Tas ir arī diezgan personisks pasākums – mājokļa saimniekam nāksies izklāstīt visai daudz dzīves detaļu svešam cilvēkam. Arī darbs ar interjera dizaineru var ieilgt pat uz vairākiem mēnešiem vai gadiem.

Vien tas, ka ieraugi kaut ko uz žurnāla vāka, nenozīmē, ka tas piestāvēs tavam mājoklim. Tas nozīmē, ka, sadarbojoties ar interjera dizaineru, svarīgākā ir komunikācija  un kompromisa atrašana. Dizaineru ir jāinformē par to, cik daudz līdzekļu esi ar mieru ieguldīt interjerā, un kopīgi jāvienojas par izmantojamajiem materiāliem, risinājumiem un citiem sīkumiem, kas var vai nu palielināt remonta izmaksas, vai arī tās samazināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu