Pētnieki apgalvo, ka atrisinājuši Amēlijas Erhartas pazušanas mīklu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Astoņdesmit gadu bēdīgi slavenās lidotājas Amēlijas Erhartas mīklainā pazušana ir fascinējusi sabiedrību. Tomēr tagad pētnieki esot noskaidrojuši, kas notika Erhartas pēdējās dienās.

Amēlija Erharta virs Klusā okeāna pazuda 1937. gadā. Mīklainā talantīgās pilotes pazušana līdz pat mūsdienām daudziem lika uzdot jautājumu: kas tieši ar viņu notika?

Izdevums “Washington Post” vēsta, ka nesenā Erhartas palīdzības saucienu analīze atklājusi pilotes pazušanas mistēriju. Pētnieki ir pārliecināti, ka Erharta kopā ar navigatoru Fredu Nūnanu nomira dažas dienas pēc lidmašīnas nogāšanās uz salas Klusā okeāna rietumos.

Pēc Erhartas lidmašīnas pazušanas ASV jūrasspēki visiem kuģiem un piekrastes radio stacijām deva uzdevumu rūpīgi klausīties Erhartas radio frekvenci, lai uztvertu iespējamos SOS signālus. Nedēļas laikā pēc Erhartas pazušanas, daudzām no radio stacijām izdevās iegūt sīkas informācijas druskas no Erhartes.

Divas radio stacijas Havaju salās ziņoja, ka ir uztvēruši iespējamo Erhartes balsi, tomēr nav varējuši izšķirt konkrētus vārdus. Savukārt vēlāk tajā pašā dienā kāda Teksasas radio stacija uztvēra jau skaidrāku saucienu pēc palīdzības: “Lidmašīna ir nogāzusies uz kartē neatzīmētas salas. Tā ir maza, neapdzīvota”.

Vēl viena visai saraustīta ziņa tika saņemta nākošajā dienā: “Iekritām okeānā; lidmašīnai beigusies degviela; visapkārt ūdens; ļoti tumšs; jātiek prom no šejienes; mēs nevaram šeit ilgāk palikt.”

Pēdējā ziņa tika saņemta 1937. gada 7. jūlijā: “Vai jūs mani dzirdat? Vai jūs mani dzirdat? Te runā Amēlija Erharta; šeit Amēlija Erharta; lūdzu atbildiet; mēs esam ūdenī un mans navigators ir nopietni ievainots; mums vajadzīga palīdzība; mēs ilgāk vairs neizturēsim.” Pēc šīs ziņas iestājās klusums.

Pētnieki uzskata, ka šie palīdzības saucieni pierāda, ka Erharta un Nūnans mira nevis avārijas brīdī, bet gan vairākas dienas pēc tās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu