Zinātniekiem izdevies atjaunot unikālas 19. gadsimta fotogrāfijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scientific Reports volume 8, Article number: 9565 (2018,)

Zinātniekiem ar jaunas tehnoloģijas palīdzību izdevies rekonstruēt vienus no senākajiem dagerotipiem – sudraba plāksnītes, kas ir fotogrāfijas senākais priekštecis.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Scientific Reports», ar neapbruņotu aci sieviešu un vīriešu portretus, kas attēloti uz dagerotipiem, ieraudzīt nav iespējams. Tie attēli, kas uzņemti 19. gadsimta vidū, ir pārāk bojāti un nodiluši. Tomēr, izmantojot īpašu rentgenstaru tehnoloģiju, zinātniekiem tagad ir izdevies šos attēlus padarīt pilnībā redzamus.

Pētījums (Angļu val., 1,7 Mb, pdf)

Foto: Scientific Reports volume 8, Article number: 9565 (2018,)

«Tas ir ārkārtīgi interesanti, jo visi šie dagerotipi ir anonīmi un nekad nav zināms, ko gadīsies tajos ieraudzīt,» komentēja pētniece Madlēna Kozačuka (Madalena Kozachuk).

Sīkais lāzera stars, kas tiek izmantots šo attēlu analīzē, uztver absorbēto dzīvsudrabu, jo, neskatoties uz dagerotipu lielo nolietojumu, uz tiem joprojām atrodas sīkas dzīvsudraba daļiņas.

Foto: Scientific Reports volume 8, Article number: 9565 (2018,)

«Pateicoties tam, ka uz dagerotipiem ir dzīvsudraba daļiņas, ir iespējams rekonstruēt attēlu,» teica Kozačuka.

Zinātnieki cer, ka šī tehnoloģija ļaus labāk noskaidrot, kā degradējas dagerotipi un kāds ir labākais veids, kā tos uzglabāt un tīrīt.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu