Medūzu invāzija Baltijas jūrā: Vācijā sadzelti 90 cilvēki (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ODD ANDERSEN/AFP

Trīs dienu laikā kādā Vācijas Baltijas jūras pludmalē sniegta palīdzība 90 cilvēkiem, kas cietuši no medūzu dzēlieniem, atsaucoties uz "Ostsee Zeitung", ziņo BBC.

Laikraksts ziņo, ka pagājušajā nedēļas nogalē piekrastē novēroti desmitiem tūkstoši ziemeļu cianejas (Cyanea capillata) sugas medūzu.

Kaut arī šīs medūzu sugas dzēliens cilvēkam parasti nav nāvējošs, tomēr cietušajiem nereti ir nepieciešama mediķu palīdzība. Tiek ziņots, ka vienam no sadzeltajiem sākusies alerģiska reakcija.

Ziemeļu cianeja ir lielākā medūza pasaulē, kuras garums kopā ar taustekļiem padara to arī par garāko dzīvnieku pasaulē, pārsniedzot pat zilā vaļa garumu. Lielākais noķertais eksemplārs ir bijis 36,5 metrus garš. 

Kopš nedēļas nogales medūzu skaits Vācijas Baltijas piekrastē ir samazinājies, tomēr pastāv bažas par atkartotas invāzijas iespējamību. Vācijas pludmales glābēju asociācija ziņo, ka otrdien konstatēti vien daži eksemplāri.

Taču tā kā medūzas pārvietojas kopā ar jūras straumēm, mainoties vēja virzienam, tās atkal lielā skaitā var tikt izskalotas krastā.

Ar medūzu invāziju pēdējo nedēļu laikā saskārušās arī citas Eiropas valstis.

Zviedrijas telekanāls "STV" ziņo, ka valsts rietumu piekrastē novērota milzīga indīgo Gonionemus ģints medūzu koncentrācija, kāda pēdējo 88 gadu laikā pie Zviedrijas krastiem neesot bijusi konstatēta.

Šīs nelielās medūzas, kuru diametrs sasniedz vien pāris centimetrus, ūdeni tikpat kā nav pamanāmas. Tās konstatētas tikai pēc tam, kad jūras biologi, atsaucoties uz cilvēku sūdzībām par dzēlieniem, veikuši ūdens pārbaudi.

Kāds no sadzeltajiem pastāstījis, ka pēc dzēliena viņam sākušies krampji un bijusi apgrūtināta elpošana.

Vācijas piekrastē novērotā ziemeļu cianeja šovasar konstatēta arī Lielbritānijas un Īrijas piekrastē.

Arī Francijas pludmalēs šovasar konstatēts lielāks medūzu daudzums nekā parasti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu