Irānas prezidents sola ievērot kodolvienošanos, neskatoties uz ASV sankcijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP

Irānas prezidents Hasans Ruhani pirmdien paziņojis, ka Irāna turpinās ievērot 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos, neskatoties uz ASV sankcijām.

ASV prezidents Donalds Tramps maijā paziņoja, ka Savienotās Valstis izstājas no pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un ka Vašingtona atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas.

Pārējās valstis, kas parakstīja vienošanos - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija -, ir apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

ASV pirmdien plāno atjaunot sankcijas, kas vērstas pret Irānas automobiļu sektoru un zeltu un citiem metāliem. Sankcijas pret Irānas naftas sektoru un centrālo banku ASV plāno atjaunot novembrī.

"Neraugoties uz sankcijām, mēs pierādīsim, ka mēs ievērojam doto vārdu un cienām starptautiskas vienošanās," intervijā Irānas raidorganizācijai IRIB paziņoja Ruhani.

Viņš nodēvēja ASV politiku par "psiholoģisko karu" un sacīja, ka irāņi apvienosies pret to.

Ruhani sacīja, ka Irānai ir Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Ķīnas un Krievijas atbalsts, kas palīdzēs saglabāt kodolvienošanos.

Prezidents tieši nenoraidīja sarunu iespēju ar Trampu, bet sacīja, ka Trampa lēmumi izstāties no vairākiem starptautiskiem līgumiem liecina, ka viņš pašreiz nav uzticības cienīgs partneris.

Ruhani sacīja, ka būtu gatavs sarunām, ja tas mainītos.

"Ja tu esi ienaidnieks un sadur otru cilvēku ar nazi un pēc tam saki, ka vēlies sarunas, tad pirmais, kas tev ir jāizdara, ir jāaizvāc nazis," sacīja Ruhani.

Viņš norādīja, ka ASV varētu pierādīt, ka ir uzticības cienīgas, ja atgrieztos pie kodolvienošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu