Spānijas iznīcinātājs nejauši izšauj raķeti virs Igaunijas teritorijas (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Igaunijas Gaisa spēki meklē "gaiss-gaiss" tipa raķeti, kuru kļūdas pēc izšāva virs Igaunijas patrulējošais Spānijas "Eurofighter" iznīcinātājs, teikts Gaisa spēku paziņojumā presei.

Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass (Jüri Ratas) uzsver, ka šis ir pirmais šāda veida incidents kopš NATO spēki apsargā Igaunijas gaisa telpu. Premjerministrs pauž pārliecību, ka Gaisa spēki rūpīgi izmeklēs šo incidentu un ka iesaistītās puses darīs visu iespējamo, lai gādātu par iedzīvotāju drošību.

Igaunijas Gaisa spēku komandieris Rīvo Valge (Riivo Valge) norāda, ka ir par agru komentēt, vai iespējamie raķetes radītie bojājumi tiks kompensēti. Tāpat Valge informē, ka pagaidām nav iespējams spriest par to, kādu sodu saņems atbildīgais pilots. "Šobrīd prioritāte ir iedzīvotāju drošība," skaidro komandieris. Vaicāts, vai šādi incidenti ir notikuši arī citviet pasaulē, Valge atbild apstiprinoši, piebilstot, ka tā gan nav ierasta lieta.

Igaunijas Aizsardzības spēku atvaļinātais ģenerālis Ants Lāneotss pieļauj, ka incidentu varētu būt izraisījusi neuzmanība, taču viņš neizslēdz iespēju, ka pie vainas ir kāda tehniska kļūme. Atvaļinātais ģenerālis uzsver, ka, ja iedzīvotāji pamana uz zemes gulošus neparastus objektus, tad nekādā gadījumā nedrīkst tiem tuvoties.

Tikmēr Tallinas lidostas valdes loceklis Einari Bambuss (Einari Bambus) norādījis, ka Tartu lidostas darbību incidents nav ietekmējis, ziņo "Postimees".

Iedzīvotāji brīdināti netuvoties un neaiztikt nepazīstamus priekšmetus, kas varētu būt raķete vai tās daļas, bet gan ziņot atbildīgajiem dienestiem. Igaunijas bruņotie spēki lūguši iedzīvotājus pašiem nemeklēt raķeti.

Incidentā iesaistītais "Eurofighter Typhoon 2000" iznīcinātājs atgriezies gaisa spēku bāzē Spānijā.

Par notikušo uzsākta izmeklēšana.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu