ANO komiteja: Ķīnā atrodas apcietinājumā miljons uiguru (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas galējos rietumos vairāk nekā miljons uiguru un citu musulmaņu minoritāšu pārstāvju atrodas apcietinājumā "pretekstrēmisma centros", piektdien paziņoja ANO Komiteja rasu diskriminācijas izskaušanai.

Komiteja ir "dziļi nobažījusies" par šo cilvēku apcietināšanām, kas ir "pārvērtušas [Sjiņdzjanas] Uiguru autonomo rajonu par kaut ko līdzīgu masveida internēšanas nometnei," piektdien Ženēvā sacīja komitejas vicepriekšsēdētāja Geja Makdugala.

"Vēl divi miljoni ir piespiedu kārtā ievietoti tā sauktajās pāraudzināšanas nometnēs politiskai un kulturālai ideoloģiskajai apstrādei," ASV tieslietu eksperte Makdugala sacīja sēdē, kurā tika izskatīta situācija Ķīnā.

Viņa atzīmēja, ka lielākā daļa šo cilvēku nav pienācīgi apsūdzēti kādā noziegumā vai tiesāti tiesā.

Makdugala neminēja ziņu avotus, tomēr viņas minētie skaitļi par apcietinātajiem un pāraudzināšanas nometnēs ievietotajiem atbilst ziņojumam, kuru šai ANO komitejai iesniedza Ķīnas Cilvēktiesību aizstāvju tīkls.

Citas organizācijas ir minējušas daudz mazākus skaitļus. "Human Rights Watch" lēsa, ka politiskās pāraudzināšanas centros atrodas "vismaz desmitiem tūkstoši" cilvēku. "Amnesty International" rakstīja, ka ir apcietināti "vismaz desmitiem tūkstoši, dažu avotu vērtējumā – simtiem tūkstoši" uiguru.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu