Katoļu mācītāji Pensilvānijas štatā seksuāli izmantojuši vismaz 1000 bērnu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sešu ASV Pensilvānijas štata katoļu diecēžu iekšējie dokumenti liecina, ka katoļu priesteri štatā gadu desmitu laikā seksuāli izmantojuši vairāk nekā 1000 bērnus, vēsta ASV medijs CNN, atsaucoties uz zvērināto tiesas ziņojumu. Seksuālus uzbrukumus bērniem štatā pastrādājuši vairāk nekā 300 priesteru.

Zvērināto tiesas ziņojumā izmeklētas apsūdzības pret katoļu priesteriem Pensilvānijas štatā par bērnu seksuālu izmantošanu jau kopš 1947.gada.

Pētījuma autori norāda, ka štata diecēzes ne tikai zinājušas par to priesteru seksuāliem uzbrukumiem bērniem un neko nav darījušas, lai to apturētu, bet arī palīdzējušas noklusēt šos noziegumus.

900 lappušu garajā ziņojumā norādīts, ka patiesais seksuāli izmantoto bērnu skaits un priesteru-seksuālo varmāku skaits varētu būt krietni lielāks, jo daļa katoļu baznīcas slepeno dokumentu ir zaudēta un daļa šo noziegumu upuru nekad nebūs gatavi par piedzīvoto runāt atklāti.

«[Arī] iepriekš bijuši ziņojumi par bērnu seksuālu izmantošanu katoļu baznīcā, tomēr tie nekad nav bijuši tik apjomīgi. Mums pārsvarā likās, ka šie iepriekšējie stāsti risinājušies kaut kur citur, kaut kur prom. Tomēr tagad mēs zinām patiesību – tas notika visur,» teikts zvērināto tiesas ziņojumā.

Pensilvānijas štata ģenerālprokurors Džošs Šapiro šo ziņojumu nodēvējis par visplašāko ziņojumu par bērnu seksuālu izmantošanu katoļu baznīcā, kāds jebkad tapis ASV.

Lielākajā daļā seksuālās vardarbības epizožu, kas fiksētas ziņojumā, ir iestājies noilgums. Savukārt vēl vairāk nekā 100 mācītāji, kas seksuāli izmantojuši bērnus, jau ir miruši, vēsta aģentūra AP.

Oficiālas apsūdzības šajā lietā izvirzītas vien diviem priesteriem, no kuriem viens savu vainu jau ir atzinis.

Pensilvānijas štatā ir kopumā astoņas katoļu diecēzes. Tās pārstāv gandrīz divus miljonus štata katoļu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu