Deviņas vienkāršas metodes, kā cīnīties ar hronisku nogurumu (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Mūsdienās gandrīz ikvienā veikalā iespējams iegādāties dažādus multivitamīnus un uztura bagātinātājus, ar kuriem tiek solīta papildu enerģijas iegūšana. Protams, tā ir viena no iespējām, kā gūt mundrumu, taču ir arī citi veidi, kā celt iekšējās enerģijas līmeni, un par tiem - zemāk.

Stresa kontrole

Stresa izraisītas emocijas ir būtisks enerģijas patērētājs. Sarunas ar draugiem, radiem un paziņām stresa līmeni var mazināt. Stresa līmeni "atšķaidīt" spēj arī psihoterapeits, kā arī dažādas relaksācijas terapijas, tai skaitā meditācija un joga.

Nenoslogo sevi pārāk daudz

Mūsdienu cilvēkam piemīt netikums sevi nežēlot un strādāt pārāk daudz. Taču tas ir nepareizi. Tādēļ Hārvarda universitātes eksperti iesaka: lai neciestu profesionālā, sabiedriskā un ģimenes dzīve, ir jāizvēlas prioritātes, un zemāk jānobīda tās, kuru nozīme ir mazāka. Nevajag arī kautrēties savā darbā lūgt palīdzību, ja nepieciešams.

Foto: depositphotos.com

Fiziskās aktivitātes

Mazkustīgs dzīvesveids "noēd" enerģiju. Turpretī fiziskas aktivitātes veicinās ne vien labāku miegu, bet arī šūnu apgādi ar enerģiju un skābekļa cirkulāciju organismā. Papildus tam fizisku aktivitāšu laikā organismā izdalās epinefrīns jeb adrenalīns un norepinefrīns jeb noradrenalīns, kas mērenās devās cilvēkam liek justies enerģiskākam. Citiem vārdiem - pat īsa pastaiga nāks tikai par labu.

Atturies no smēķēšanas

Par to, ka smēķēšana kaitē veselībai, šaubu nav. Zinātniski gan izpētīts vēl kas. Smēķēšana atņem organismam enerģiju, jo pasliktina miega kvalitāti. Nikotīns ir stimulants, kas paātrina sirds ritmu un paaugstina asinsspiedienu, kā arī aktivizē smadzeņu zonas, kas atbildīgas par atrašanos nomodā. Šis blakusefekts savukārt ne tikai apgrūtina iemigšanu, bet arī var izraisīt pamošanos, pirms tas nepieciešams.

Vīrietis smēķē cigāru.
Vīrietis smēķē cigāru. Foto: Edijs Pālens/LETA

Izmēri sev nepieciešamo miegu

Ja arī cilvēkam šķiet, ka viņš ir neizgulējies, ir jāmēģina gulēt vēl mazāk. Neparastais zinātnieku ieteikums dos iespēju noteikt, cik miega cilvēkam nepieciešams, un samazinās laiku, kas gultā pavadīts neguļot. Ar šo metodi ilgtermiņā būs vieglāk aizmigt un arī nakts būs mierīgāka. Kā to izdarīt? Lūk, ieteikumi:

1. Izvairies no diendusas

2. Pirmajā naktī gulēt dodies vēlāk nekā ierasts un guli 4 stundas. 

3. Ja ir labi izgulētas nakts sajūta, nākamajā naktī gulēšanas ilgums jāpagarina par 15-30 minūtēm. 

4. Ja ir sajūta, ka zem segas pavadītais laiks bijis kvalitatīvā miegā, tam atvēlamo laiku var turpināt pakāpeniski pagarināt.

Pareiza ēšana

Krietni vien ieteicamāk ir iestiprināties ik pēc dažām stundām, nevis pārēsties trīs pamatīgās ēdienreizēs. Šādā veidā noguruma sajūta tiks nomākta, jo smadzenēm barības vielas tiks piegādātas nepārtraukti.

Tāpat būtiski ņemt vērā, ka svarīgi pārtikā lietot produktus ar zemu glikēmisko indeksu. Tas ir - produktus, kuru cukurus organisms uzņem lēni. To vidū ir dārzeņi ar augstu šķiedrvielu saturu, graudaugi, rieksti un veselīgās eļļas, piemēram, olīveļļa. Pārtikas produktiem, kas satur daudz ogļhidrātu, ir arī augsts glikēmiskais indekss.

Dārzeņi
Dārzeņi Foto: pixabay.com

Kofeīns var noderēt

Kofeīns patiesi veicina mundrumu un spēj asināt prātu. Tai pašā laikā gan svarīgi atcerēties, ka pārmērīga tā uzņemšana vai patērēšana pēc plkst.2 pēcpusdienā var izraisīt bezmiegu.

Ierobežo alkohola patēriņu

Hārvarda universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka nespēku pēcpusdienā viegli novērst, atturoties no alkohola piedevas pusdienās. Tas tādēļ, ka alkohola "midzinošais" efekts jo īpaši spēcīgs ir dienas vidū. Tāpat svarīgi atturēties no kokteiļa pēc darba dienas beigām, ja gribas pietiekami daudz enerģijas vakarā.

Foto: depositphotos.com

Ūdens, ūdens, ūdens!

Šķidrums, ar kuru pietiek faktiski visās fiziskajās aktivitātēs, nav kāds maģisks sporta dzēriens. Tas gandrīz necik nemaksā, jo ir parasts dzeramais ūdens, kura trūkums organismā var radīt nogurumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu