Minimālisms, modernisms un laikmetīgs dizains – kā tos atšķirt?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Pētot dizaina nosaukumus, tā vien nākas lauzīt galvu – kā saprast, kura mēbele iederēsies minimālisma, modernā vai laikmetīgā dizainā? Nosaukumi ir līdzīgi, bet to starpā ir dažādas nianses. Visos nosauktajos dizainos izmanto taisnas, nepārtrauktas līnijas, vienkāršas formas un tradicionālas mēbeles un dekorus – šie dizaini ir šķietami vienādi, tomēr tiem ir nelielas vēsturiskas atšķirības.

Modernisms

Modernisms ir minimālisms un laikmetīgā dizaina priekštecis – šis dizaina paveids radās pagājušā gadsimta 40. gados, bet pasauli iekaroja 50. un 60. gados. Tolaik arhitekti un interjera dizaineri centās pēc iespējas attālināties no klasiskām formām, grandiozām mēbelēm un greznām ēkām. Tā vietā nāca tīras, vienkāršas līnijas un elementāri saliekamas mēbeles. Lai interjers nebūtu pārāk prasts, to papildināja dažādas krāsu kombinācijas un formas. Tāpat dizaineri centās radīt mēbeles, kas nepatērētu pārāk daudz materiālu vai arī to ražošana būtu pēc iespējas lētāka – tieši tāpēc dīvāni ieguva teju vai gludu virsmu un parastas cilindriskas kājas, bet krēsli tika ražoti no plastmasas.

Mūsdienās modernisms vēl aizvien ir īpaši aktuāls – gluži kā citas dizaina formas, arī modernisms piedzīvo cikliskus uzplaukumus.

Minimālisms

Atšķirībā no modernisma minimālisms ir kustība “Mazāk ir vairāk”. Šī dizaina ietvaros pēc iespējas vairāk cenšas atbrīvoties no visa liekā – šķietami nevajadzīgām mēbelēm, dekoriem vai tekstila, atstājot tikai pašas funkcionālākās mēbeles un mantas. Minimālismā dizaineri koncentrējas uz telpu un kā to efektīvāk izmantot jeb minimālismu var saprast arī kā interjera dizaina novirzienu, kas fokusējas tieši uz telpas efektivitāti. Dažkārt minimālismu uzskata par "sterilo" tendenci, kurā figurē vien pāris mēbeles un pavisam nedaudzi dekori. 

Laikmetīgais dizains

Laikmetīgais dizains ir vairāk tendence nekā interjera dizaina virziens. Laikmetīgais stils mainās līdz ar katru jaunāko tendenci. Piemēram, ja šobrīd modē ir zelta un vara krāsu metāli, tas ir laikmetīgi. Turklāt laikmetīgais stils koncentrējas uz vienkāršību – šī novirziena ietvaros tiek radītas mēbeles vai dekori, kas varētu iekļūt interjera modes lapās, bet vienlaikus šis stils nekad nebūs pārspīlēts un pārgreznots.

Tā kā laikmetīgais dizains nemitīgi mainās, ir ļoti grūti noteikt, kāds izskatītos laikmetīgs mājoklis. Šobrīd viens no populārākajiem un pieprasītākajiem dizaina veidiem ir pagājušā gadsimta vidus modernisms, tādēļ abi šie novirzieni pārklājas. Laikmetīgajam stilam ir raksturīgi lieli logi, skulpturālas formas un dabiski materiāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu