Drūma vēsture un klusēšanas kultūra. Katoļticīgajā Īrijā dalītas jūtas par pāvesta vizīti (4)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kad pāvests Jānis Pāvils II 1979.gadā ieradās vizītē Īrijā, katoļu baznīcai bija tik liela ietekme, ka par homoseksuālismu, laulības šķiršanu, abortiem un kontracepciju netika pat runāts. Katoļu bīskapi savulaik konsultēja Īrijas konstitūcijas sastādītājus, un baznīcai joprojām bija liela vara. Taču tagad, kad Īrijā viesojas pašreizējais Romas katoļu baznīcas galvas Francisks, viss ir mainījies.

Kādreiz izolētā Īrija kopš tā laika piedzīvojusi sekulārisma vilni un ekonomisko izaugsmi, kas padarījusi valsti atvērtāku pasaulei. Katoļu baznīca tikpat kā zaudējusi savu centrālo lomu īru dzīvē.

Noziegumu upuri pazūd uz ģimenes svētku fona

Divu pāvestu apciemojumu starpposmā Īrijas katoļu baznīcas reputāciju aptraipīja upuru stāsti par plaši izplatīto bērnu seksuālo izmantošanu baznīcās, jauniešu fizisku iespaidošanu katoļu skolās un slikto izturēšanos pret sievietēm darba namos.

It kā ar to vēl būtu par maz, īru vēsturniece-amatiere 2017.gadā Golvejas grāfistē atrada masu kapu pie baznīcas pakļautībā bijuša bāreņu nama, kur tika apglabāti apmēram 800 bērni. Neprecētas sievietes tur ieradās dzemdēt bērnus, kuri pēc tam nonāca mūķeņu aprūpē un tika adoptēti. Atradums liek domāt, ka laikā, kad valdīja augsta bērnu mirstība, bojāgājušie "grēcinieču" bērni tika vienkārši samesti masu kapā.

Pāvesta Franciska vizīte Dublinā sākās sestdien. Tā sakrīt ar Vatikāna rīkoto "Vispasaules ģimeņu tikšanos", kas tika ieplānota jau pirms trim gadiem. Tomēr jauns pedofilijas skandālu vilnis otrā Atlantijas okeāna pusē met ēnu uz baznīcas pasākumiem.

Foto: Scanpix

Pirms Franciska vizītes Īrijā ievērojamu sekotāju skaitu savāca kampaņa "Saki "nē" pāvestam" ("Say Nope to the Pope"), kas Franciska apciemojuma laikā plānoja mierīgus protestus. Dublinā tika izvietoti plakāti ar otrādi apgrieztu Svētā Krēsla karogu, kas "attēlo ciešanas un sāpes visa mūža garumā, ko aiz sevis atstājuši garīdzniecības pastrādātie seksuālie noziegumi".

Vatikāna runasvīrs Gregs Bērks apstiprināja - Francisks zinot, ka "jebkāds brauciens uz Īriju nebūs tikai par ģimenes" lomu. Taču lielais katoļu ģimeņu pasākums tik un tā ir Franciska vizītes centrā, lai gan ieplānota arī tikšanās ar garīdznieku noziegumu upuriem.

Klusēšanas kultūras gals

Pēdējo desmit gadu laikā vairākas valdības sāktas izmeklēšanas atklājušas briesmīgus noslēpumus, ko Īrijas katoļu baznīca būtu vēlējusies paturēt noslēpumā, piemēram, bērnu mirstīgās atliekas Golvejas grāfistē.

Izmeklētāji savos ziņojumos norādījuši uz to, kā desmitiem tūkstoši bērnu cietuši dažāda veida pāridarījumus darba namu stila institūcijās, ko vadīja baznīca, kā īru bīskapi pedofilijā pieķertos garīdzniekus sūtīja šurpu turpu pa draudzēm visā valstī, uz baznīcām ASV un Austrālijā, neatklājot viņu nodarījumus. Un kā Dublinas bīskapi nestāstīja policijai par garīdznieku pastrādātajiem noziegumiem līdz 90.gadu vidum, kad viņus piespieda to darīt ar tiesvedību palīdzību.

Foto: Reuters/Scanpix

Īrijas baznīca galu galā pieņēma noteikumu, ka aizdomu gadījumā par seksuāla rakstura noziegumiem obligāti jāvēršas policijā. Taču Vatikāns 1997.gadā šo noteikumu noraidīja. Šis solis un Vatikāna atteikšanās sadarboties faktu precizēšanā noveda pie tā, ka viena izmeklēšana noslēdzās ar secinājumu - pats Vatikāns uztur noklusēšanas kultūru.

2011.gadā toreizējais Īrijas premjers Enda Kenijs uzrunā parlamentam asi nosodīja Vatikāna mēģinājumus apklusināt ziņas par pedofiliju, lai neiedragātu reputāciju un noturētu varu. Kenija runa par "disfunkciju, atsvešinātību un elitismu (..) un narcismu, kas līdz šai dienai dominē Vatikāna kultūrā" noveda pie diplomātiskas krīzes. Tā beidzās vien 2014.gadā, kad Īrija pēc trīs gadu pārtraukuma no jauna atvēra vēstniecību Vatikānā.

Īru akadēmiskās aprindas uzskata, ka Kenija runa pielika punktu valsts un baznīcas kādreiz simbiotiskajām attiecībām.

Mūsdienās - pavisam cita Īrija

Dažus gadus pēc runas Īrijā legalizētas viendzimuma laulības un referendumā pausts atbalsts abortu legalizācijai. Savukārt gadu desmitos kopš Jāņa Pāvila II vizītes 1979.gadā Īrijā ir dekriminalizēta homoseksualitāte un legalizēta kontracepcija un laulības šķiršana.

Lai arī Dublinas arhibīskaps Diarmuids Mārtins izpelnījies atzinību par Īrijas katoļu baznīcas "iztīrīšanu", garīdznieku noziegumu upuri vēlas redzēt, ka arī Francisks cenšas izpirkt Vatikāna pagātnes grēkus.

Franciskam "jāatzīst un jāpastāv uz faktu, ka Romas katoļu baznīca pēc Vatikāna rīkojuma globālā līmenī ir slēpusi garīdznieku grēkus", norāda Kolms O'Gormans, kurš svētdien vadīs demonstrāciju kopā ar citiem garīdznieku-pedofilu upuriem un viņu atbalstītājiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu