Lai pievilinātu mātītes, augļu mušiņas ar spārniem skandina “serenādes”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Solvin Zankl/Scanpix

Augļu mušiņas ir veiklas lidotājas, un izvairīšanās no cilvēka tvēriena tām nesagādā nekādas grūtības. Tomēr augļu mušiņu tēviņiem spārni nav paredzēti tikai lidošanai, bet kalpo arī kā mūzikas instruments, lai pievilinātu mātītes, vēstīts jaunā pētījumā.

Ar spēcīgu mikrofonu un neironu analīzes tehnoloģiju palīdzību Dānijas universitātes pētnieki noskaidroja, ka skaņa, kādu veido augļu mušiņu spārnu kustība, ir saistīta ar to reproduktīvajiem sasniegumiem.

Lielākajai daļu cilvēku augļu mušiņas ir pavisam nevēlams traucēklis, tomēr ne zinātniekiem. Īpaši smadzeņu pētniekiem, kas šajā pētījumā izmantoja augļu mušiņas 200 tūkstošus smadzeņu neironu, lai atklātu mistēriju, kas apvij ģenētiku, smadzeņu un dažādu slimību attīstību.

Sarežģītu akustisko un vizuālo tehnoloģiju kombinācija ļāva zinātniekiem izšķirt saistības starp akustisko signālu un mušiņas spārnu kustību. Analīze atklāja, ka mušiņas ar spārniem veido īpašas dziesmas struktūru, kas ir fundamentāla mušiņas reproduktīvajās iespējās.

Pētījums, kurā aprakstīts zinātnieku veikums, publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu