Viena partija, pretēji viedokļi: piecas skaļākās Makeina un Trampa sadursmes (10)

Foto: AFP/SCANPIX
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī pašreizējais ASV prezidents Donalds Tramps un bijušais prezidenta amata kandidāts Džons Makeins bija vienā partijā, viņu savstarpējās domstarpības mēdza izvērsties visai asas. Makeins bija viens no skaļākajiem Trampa kritiķiem jau kopš brīža, kad Tramps paziņoja par savu nodomu kandidēt ASV prezidenta vēlēšanās. Savukārt Tramps iepriekš apšaubījis Makeina varonību Vjetnamas karā.

Kā vēstīts, ASV republikāņu senators un bijušais prezidenta amata kandidāts Džons Makeins nomira sestdien 81 gada vecumā.

Makeins mira, zaudējot ciņu ar smadzeņu vēzi, kas viņam tika atklāts pagājušajā gadā.

Lielbritānijas medijs BBC apkopojis piecus brīžus, kas visspilgtāk iezīmē Makeina un Trampa asās politiskās un personiskās domstarpības.

Tramps tikai “iedrošina visādus trakos”

2015.gada vasarā Donalds Tramps savu kampaņu cīņā par republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta amata kandidātam sāka ar uzrukumu imigrantiem no Meksikas.

“Viņi [imigranti no Meksikas] atnes narkotikas, viņi atnes noziedzību, viņi ir izvarotāji, bet daži, es pieņemu, ir labi cilvēki,” toreiz izteicās Tramps. Šie viņa izteikumi izraisīja plašu nosodījumu.

Kā risinājumu šai imigrantu problēmai Tramps solīja uzbūvēt mūri uz ASV un Meksikas robežas.

Skarbu kritiku šo izteikumu dēļ Tramps saņēma arī no Makeina, kurš paziņoja, ka Tramps ar šāda viedokļa paušanu tikai iedrošinot visādus trakos.

“Makeins nav kara varonis”

Lai arī Makeins bija pirmais, kas veltīja skarbu kritiku Trampam, topošā ASV prezidenta atbilde ilgi nebija jāgaida.

Nepilnu mēnesi pēc Makeina kritikas imigrantu izteikumu jautājumā Tramps paziņoja, ka Makeins neesot nekāds kara varonis.

Vjetnamas kara laikā Makeins kā ASV bruņoto spēku pilots tika notriekts virs Vjetnamas. Makeins vjetnamiešu gūstā pavadīja piecarpus gadus.

“Viņš ir kara varonis tāpēc, ka krita gūstā. Man patīk cilvēki, kas nav bijuši sagūstīti,”paziņoja Tramps.

Arī šie Trampa izteikumi izraisīja Trampam adresētu kritiku, arī no citu republikāņu partijas pārstāvju vidus.

Tramps vēlāk gan centās atteikties no paša vārdiem, tomēr Makeinam viņš neatvainojās.

Uz to Makeins norādīja, ka viņš nevēloties, lai Tramps atvainojas viņam, bet gan Vjetnamas karā dzīvību zaudējušo amerikāņu ģimenēm.

“Trampam nav attaisnojumu”

Neilgi pirms 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanām atklātībā nonāca video, kurā redzams kā Tramps nievājoši un aizskaroši izsakās par sievietēm.

2005.gadā uzņemtajā video Tramps ir dzirdams sakām: "Ja tu esi zvaigzne, viņas ļaus tev darīt visu." Tāpat viņš plātījies ar sieviešu apgrābstīšanu un skūpstīšanu.

Lai arī pirms tam Makeins bija solījis vēlēšanās atbalstīt oficiālo republikāņu kandidātu Trampu, pēc neglaimojošā video nonākšanas atklātībā viņš savas domas mainīja.

Makeins paziņoja, ka Trampa uzvedība “padara neiespējamu turpināt pat ar nosacījumiem atbalstīt viņa kandidatūru”, piebilstot, ka Trampa rīcībai nav nekādu attaisnojumu.

Trampa veselības aprūpes reformu plāna izgāšana

Pēc tam, kad Tramps bija kļuvis par ASV prezidentu, viņa un Makeina domstarpības tikai pieņēmās spēkā.

Viens no Trampa priekšvēlēšanu solījumiem bija panākt iepriekšējā prezidenta Barakas Obamas ierosinātā veselības aprūpes likuma jeb "Obamacare" atcelšanu.

ASV Senāts beigās noraidīja likumprojektu par “Obamacare” daļēju atcelšanu, neskatoties uz to, ka senātā republikāņiem ir vairākums.

Par likumprojektu balsoja 49, bet pret - 51 senators.

Izšķirošā balss piederēja Makeinam, kurš kopā ar divām mērenām republikāņu senatorēm pieslējies demokrātiem un nobalsojis pret likumprojektu.

Tramps vēlāk nosodīja republikāņu pārstāvjus, kuri neatbalstīja likumprojektu, paziņojot, ka viņiem esot “trūcis iekšu”.

“ASV prezidents neapsveic diktatorus”

Kad Vladimirs Putins šā gada martā tika “pārvēlēts” uz kārtējo termiņu Krievijas prezidenta amatā, Makeins skarbi kritizēja Trampu par Putina apsveikšanu ar amata saglabāšanu.

"Amerikas prezidents nevada brīvo pasauli, apsveikdams diktatorus ar uzvaru neīstās vēlēšanās," norādīja Makeins.

Savukārt šā gada jūlijā Helsinkos notikušo Trampa un Putina tikšanos Makeins nodēvēja par vienu no kaunpilnākajām rīcībām ASV prezidentūras vēsturē.

"Neviens no iepriekšējiem prezidentiem nav tik verdziski pazemojies tirāna priekšā," sacīja Makeins.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu