Tramps liek nolaist Baltā nama ASV karogu pusmastā, godinot Makeina piemiņu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Godinot senatora Džona Makeina piemiņu, Baltā nama karogs nolaists pusmastā
Godinot senatora Džona Makeina piemiņu, Baltā nama karogs nolaists pusmastā Foto: Reuters/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš bija kritizēts par cieņas trūkumu pret sestdien mirušo senatoru Džonu Makeinu, pirmdien nāca klajā ar oficiālu paziņojumu par viņa nāvi un lika nolaist Baltā nama ASV karogu pusmastā, godinot viņa piemiņu.

"Neraugoties uz mūsu domstarpībām par politiku, es cienu senatora Džona Makeina kalpošanu mūsu valstij un par godu viņam esmu parakstījis norādījumu nolaist ASV karogu pusmastā līdz viņa apbedīšanas dienai," paziņoja Tramps.

Šis norādījums attiecas uz karogu virs Baltā nama un visām sabiedriskajām ēkām, kā arī armijas iestādēm un vēstniecībām.

ASV karogs virs Baltā nama bija nolaists pusmastā sestdienas vakarā pēc ziņas par Makeina aiziešanu mūžībā, bet atkal tika pacelts pirmdienas rītā. Tas atkal tika nolaists pusmastā dažas minūtes pirms Trampa paziņojuma.

Tramps arī sacīja, ka viceprezidents Maiks Penss piektdien runās Makeina piemiņas ceremonijā, kas piektdien tiks sarīkota ASV Kapitolijā.

Laikraksts "The Washington Post" iepriekš ziņoja, ka Tramps, kuram bija saspīlētas attiecības ar Makeinu, noraidījis savu palīgu sagatavoto Baltā nama paziņojumu, kurā būtu godināts Makeina veikums, un tā vietā līdzjūtību Makeina tuviniekiem izteicis tviterī.

Avīze vēstīja, ka Trampa palīgi jau pirms Makeina nāves sagatavojuši Baltā nama paziņojuma projektu, kurā atzinīgi novērtēts Makeina paveiktais militārajā dienestā un senatora amatā, tomēr Tramps pēc Makeina nāves nav ļāvis publicēt šo paziņojumu, lai gan Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa un Baltā nama aparāta vadītājs Džons Kelijs centušies viņu pārliecināt par pretējo.

Kad kļuva zināms par Makeina nāvi, Tramps tviterī ierakstīja: "Izsaku visdziļāko līdzjūtību un cieņu senatora Makeina ģimenei. Mūsu sirdis un lūgšanas ir ar jums!"

Maijā ASV mediji ziņoja, ka Makeinam tuvas personas pavēstījušas Baltajam namam, ka Makeins negrib, lai Tramps apmeklētu viņa bēres, bet vēlas, lai Trampa vietā Balto namu bērēs pārstāvētu viceprezidents Maiks Penss. Makeins arī paudis vēlmi, lai viņa bēru dievkalpojumā, kas notiks Vašingtonas Nacionālajā katedrālē, runas teiktu eksprezidenti Džordžs Bušs jaunākais un Baraks Obama.

Makeina bēru dievkalpojums Vašingtonas Nacionālajā katedrālē notiks sestdien, taču runātāju saraksts vēl nav publiskots. Senators tiks apbedīts svētdien ASV Jūras kara flotes akadēmijas kapsētā Anapolisā. Trešdien no Makeina varēs atvadīties Arizonas štata Kapitolijā Fīniksā, bet piektdien - Kapitolijā Vašingtonā.

2016.gada priekšvēlēšanu kampaņā Tramps izteicās, ka Makeins tiek uzskatīts par Vjetnamas kara varoni tikai tāpēc, ka kritis gūstā, un ka Tramps dodot priekšroku karavīriem, kas izvairījušies no saņemšanas gūstā. Pagājušajā gadā Tramps kritizēja Makeinu par to, ka viņš kopā ar vēl divām republikāņu senatorēm balsoja pret likumprojektu, kas paredzēja Obamas laikā ieviestās veselības aprūpes sistēmas atcelšanu, un tādēļ šis likumprojekts netika pieņemts.

Jūnijā Helsinkos notikušo ASV un Krievijas prezidentu samitu Makeins nosauca par traģisku kļūdu, jo Tramps tajā "ne tikai nespēja, bet arī nevēlējās nostāties pret [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu".

Makeins nomira sestdien 81 gada vecumā savās mājās Arizonas štata Kornsvilā. Viņa nāves cēlonis bija smadzeņu vēzis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu