Pāvesti un viņu mašīnas cauri gadu desmitiem (1)

Ingars Tenis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Pasaulē pirmais auto, Karla Benca Patent Motorwagen, dienas gaismu ieraudzīja 1886.gadā. Līdz ar to notika arī būtiskas izmaiņas Romas katoļu baznīcas galvu pārvietošanās paradumos. 

Līdz tam pāvests pārvietojās vai nu pārnēsājamā tronī, vai greznā karietē. Taču līdz ar pirmā auto patentēšanu 19. gadsimta izskaņā tika iezīmētas nenovēršamās pārmaiņas - par pāvesta galveno pārvietošanās līdzekli bija jākļūst automobilim. Jāteic, ka pārnēsājamo troni katoļu baznīcas kalpi izmantoja vēl līdz 20.gadsimta vidum, taču no karietēm Vatikāns atteicās agrāk.

Pāvesta Leona XII kariete (1826)
Pāvesta Leona XII kariete (1826) Foto: Reuters / Scanpix

Kā vēsta aģentūra Reuters, pirmo automobili, Itala 20/30, Vatikāns saņēma 1909.gadā kā dāvanu no Ņujorkas arhibīskapa. Toreizējam pāvestam, Pijam X, mašīna gan šķita pārāk skaļa, lai to izmantotu Vatikāna dārzos, tādēļ viņš aizvien turpināja izmantot karieti. 

Foto: AFP / Scanpix

Situācija mainījās divdesmitajos gados, kad katoļu baznīcas galvas bija Benedikts XV un Pijs XI. Viņu laikā mašīnu kļuva aizvien vairāk (Vatikāna autoparkā tika iekļauti Bianchi Tipo 15, Bianchi Tipo 20, Fiat 525, Graham Paige 837, Citroen C6 Lictoria Sex un Mercedes 460 Nurburg), un tieši Pijs XI bija tas, kurš pieņēma auto kā alternatīvu zirgiem un karietei, kas 1931.gadā kļuva par pagātni, bet automobilis - par oficiālo pāvesta pārvietošanās līdzekli. Turklāt auto, kurā brauc pāvests, valsts numura zīme kopš pirmsākumiem ir SCV 1.

Foto: Daimler

Var piebilst, ka no Pija XI laikiem spēkā ir kāda īpaša sadarbība, proti, kopš 1930.gada viņš un nākamie pāvesti visbiežāk bijuši redzami Mercedes-Benz markas automobiļos, ko Vatikānam piegādā Daimler koncerns. Mūsdienās tie ir pārbūvēti M vai G klases automobiļi, taču Pijs XI kā dāvanu no Daimler saņēma greznu Mercedes-Benz Nürburg 460 Pullman. Pēc šā auto sekoja 300d Landaulet pāvestam Jānim XXIII, Mercedes-Benz 600 Pullman-Landaulet un 300 SEL Pāvilam VI, savukārt Jānis Pāvils II saņēma G klasi, ko vēlāk nomainīja M klase. To pēc Jāņa Pāvila II nāves 2005.gadā izmantoja arī Benedikts XVI, savukārt pašreizējā pāvesta rīcībā kopš 2013.gada cita M klase, kuras atslēgas Franciskam pats personīgi pasniedza Daimler koncerna vadītājs Dīters Cetše. Tas gan nenozīmē, ka pāvests nesper kāju pār citu auto slieksni. Atkarībā no ciemošanās vietas pāvestam laika gaitā tikuši sagatavoti daudzu un dažādu marku auto, tostarp Dodge RAM, Fiat, Jeep, Škoda un citi.

Foto: Daimler

Kādus vēl auto Romas katoļu baznīcas pāvesti saņēmuši kopš 20.gadsimta sākuma kā oficiālos transporta līdzekļus un vienkārši dāvanas, skaties mūsu fotogalerijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu