Kā gulēsi, tā dzīvosi jeb kāpēc svarīgs ir kvalitatīvs miegs

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tā tikai šķiet, ka galvenais ir kaut nedaudz pagulēt un diena būs izdevusies. Tomēr izrādās, ka ir ļoti būtiski gulēt pareizi un pietiekami ilgi. Pretējā gadījumā var iedzīvoties fiziskās un pat garīgās veselības problēmās.

Gulēšana un miegs ir viena no pamata nepieciešamībām, tāpat kā elpošana, ēšana un dzeršana. Tāpat kā visas šīs vajadzības, miegs ir labas veselības un labsajūtas pamats visa mūža garumā. Nepietiekams miegs laika gaitā var novest līdz veselības problēmām un pat paaugstinātam nāves riskam, norāda ASV Nacionālais Sirds, plaušu un asins institūts (National Heart, Lung and Blood Institute).

Institūtā norāda, ka nekvalitatīva miega sekas katram cilvēkam var būt dažādas. Tās atkarīgas gan no dzimuma, gan no vecuma. Katram cilvēkam ir iekšējais pulkstenis, kas nosaka, kad cilvēks ir gatavs miegam. Tas ir 24 stundu cikls, kas ietekmē ikvienu organisma šūnu, orgānu un to, kā tie darbojas. Ja cilvēks guļ par maz un nepareizos laikos, negatīvās sekas var būt visdažādākās.

Nepietiekama miega ietekme uz garīgo veselību:

  • nogurums dienas gaitā, grūtības koncentrēties un mācīties,
  • nepamatots satraukums socializējoties,
  • bērni var būt pārāk aktīvi un viņiem var būt grūtības noturēt uzmanību.

Nepietiekama miega ietekme uz fizisko veselību un traumatismu:

  • paaugstinās risks iedzīvoties hroniskās veselības problēmās, tai skaitā sirds un nieru slimībās, diabētā, paaugstinās asinsspiediens un triekas risks, kā arī rodas liekais svars un depresija,
  • paaugstinās risks gūt dažādas traumas, jo noguris autovadītājs vieglāk iekļūst negadījumā, bet vecāki ļaudis ir vairāk pakļauti kritieniem un kaulu lūzumiem,
  • aug arī cilvēcisko kļūdu pieļaušanas un liela mēroga traģisku negadījumu risks, kā rezultāts var būt, piemēram, kuģa uzskriešana uz sēkļa, kodolavārija atomelektrostacijā, lidmašīnas nogāšanās.

Lai visus nevēlamos riskus mazinātu, Nacionālais Sirds, plaušu un asins institūts iesaka ļauties melatonīna aicinājumam (hormons, kas organismā izdalās, iestājoties tumsai) un doties pie miera, lai rītausmā, kad organismā izdalās hormons kortizols un ir pienācis mosties, ķermenis un prāts būtu atpūties, un diena būtu izdevusies.

Amerikas Miega medicīnas akadēmijas ieteiktais miega daudzums

VecumsIeteicamais gulēšanas ilgums
4-12 mēneši12-16 stundas (ieskaitot nosnaušanos)
1-2 gadi11-14 stundas (ieskaitot nosnaušanos)
3-5 gadi10-13 stundas (ieskaitot nosnaušanos)
6-12 gadi9-12 stundas
13-18 gadi8-10 stundas
Vairāk nekā 18 gadi7-8 stundas
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu