Ukraina gatavojas izstāties no sadarbības un sadraudzības līguma ar Krieviju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukraina ir gatava izstāties no draudzības, sadarbības un partnerības līguma ar Krieviju, un šobrīd Kijeva vienīgi gaida atbilstošu dokumentu sagatavošanu Ārlietu ministrijā, vēsta Polijas Radio.

“Šodien mēs esam pietiekami sagatavoti un tiesiski aizsargāti, lai spertu nākamo soli – pārtraukt draudzības, sadarbības un partnerības līguma darbību starp Ukrainu un Krievijas Federāciju, kas Maskavas vainas dēļ sen kļuvis par anahronismu,” tiekoties ar ārvalstu vēstniekiem, otrdien paziņoja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Šo līgumu Ukraina un Krievija parakstīja 1997.gada 31.maijā uz desmit gadiem, paredzot, ka tas tiek automātiski pagarināts, ja neviena no pusēm nepaziņo par tā pārtraukšanu.

Saskaņā ar šo līgumu starp abām pusēm tika noslēgta stratēģiskā partnerība, atzīta robežu negrozāmība un abu valstu teritoriālā nedalāmība.

Abas puses uzņēmās arī neizmantot savu teritoriju, lai kaitētu otras puses nacionālajai drošībai.

Krievija, 2014.gadā okupējot Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kam sekoja šīs teritorijas aneksija, kā arī īstenojot faktisku militāru iebrukumu Ukrainas kontinentālajā teritorijā, šo līgumu pēc būtības jau ir visrupjākajā veidā lauzusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu