Ātri un pilnīgi droši kvantu sakari (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jauna pilnīgi drošu sakaru un informācijas apmaiņas ēra ir rokas stiepiena attālumā, jo fiziķi ir sasnieguši, iespējams, pasaulē ātrāko „neuzlaužamu” datu pārraides veidu.

Galvenais iemesls, kāpēc šī datu pārraides metode ir tik droša, ir tas, ka pašreizējās, tradicionālās kriptogrāfijas metodes paļaujas uz matemātisko darbību sarežģītību, bet kvantu kriptogrāfijas drošību garantē fizikas likumi. Pētnieki jau ir izgatavojuši eksperimentālu prototipu, kas demonstrē šo futūristisko tehnoloģiju. Pašlaik viņi pēta darboties spējīga prototipa komerciālo potenciālu. Šī tehnoloģija izmanto speciāli radītus slepenus elektroniskus datus - „atslēgas”, lai šifrētu ziņojumu. Lai saņemtu šifrēto ziņojumu, kas tiek nosūtīts ar spilgtu lāzeru palīdzību, saņēmējam ir jāizmanto precīzi tāda pati atkodējošā „atslēga”. Tāpēc tikai saņēmējs ar precīzi atbilstošu „atslēgu” var korekti atšifrēt kodēto ziņojumu. Eksistē divu veidu kvantu kriptogrāfija – diskrētās sistēmas, kas pārraida un mēra individuālu gaismas daļiņu pazīmes, un nepārtrauktās sistēmas, kas darbojas ar gaismas stariem, pēc būtības līdzīgi tradicionālajām optiskajām komunikāciju sistēmām. Prototips izmanto pēdējo, jo tā ir savietojamāka ar eksistējošo telekomunikāciju infrastruktūru. Šis atklājums kvantu kriptogrāfijā varētu izraisīt īpašu interesi aizsardzības un izlūkošanas organizācijās, kā arī valdībā un finanšu industrijā, jo nodrošina tādus sakarus starp abām pusēm, kas nepieļauj noklausīšanos un ir tālu priekšā pašreizējai tehnoloģijai. Viens no pētījuma dalībniekiem, Doktors Tomass Simals (Dr. Thomas Symul), saka: „Valstis visā pasaulē pievērš īpašu uzmanību šai pētījumu jomai, jo tai ir potenciāls revolucionarizēt informācijas drošību, tāpat kā Internets revolucionarizēja informācijas pieejamību.” Autors - Andis

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu