Šokējoša inflācija – valdība nerīkojas (180)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Inflācija atsākusi nesaudzīgi pluinīt mūsu maciņus. Vasarā nedaudz pierimusi, septembrī inflācija no jauna pārsniegusi septiņu procentus. Daži eksperti to vērtē kā šokējošu skaitli. Latvijas Banka uzskata, ka valdībai bez vilcināšanās jāsāk īstenot inflācijas ierobežošanas plāns, taču valdība pagaidām to negrasās darīt.

Protams, ka vairāk tagad ir jāstrādā. Bet valdībai arī par to jāpadomā, un sen jau.

Ir tādi, kas labi nopelna, bet ir tādi, kam neko nemaksā un arī viduvēji cilvēki netiek ar visu galā.

Report.: Mēneša laikā viss palicis par pusotru procentu dārgāks. Eksperti secina – tā ir augstākā mēneša inflācija pēdējo astoņu gadu laikā. Kā jau bija gaidāms, visstraujākais kāpums ir degvielai. Taču inflācija skārusi ne tikai autobraucējus.

Aija Žīgure, Statistikas pārvaldes vadītāja: „Ļoti straujš pieaugums ir maksai par izglītību, maksai par bērnudārziem, citiem tarifiem, palielinās pamatpārtikas produktu cenas.”

Report.: Šogad pārtikai cena kāpusi par aptuveni 15 procentiem. Visvairāk degvielai - vairāk nekā par 30 procentiem. Daži eksperti septembra inflāciju jau nodēvējuši par šokējošu. Latvijas Banka uzskata, ka valdībai bez vilcināšanās jāsāk īstenot inflācijas ierobežošanas plāns.

Mārtiņš Grāvītis, LB preses sekretārs: „Šobrīd šī robeža jau ir sasniegta un vajadzētu to darbināt neatliekot. Mēs faktiski jau pārsniedzam ātrumu un braucam ar ātrumu, kas ir pāri robežai.”

Report.: Taču premjers uzskata, ka valdība jau darījusi visu iespējamo – valsts taupījusi, cik iespējams, šā gada budžeta deficīts varētu būt pat mazāks nekā iepriekš prognozētie 1,6 procenti, arī kreditēšanas ierobežošana būtu valsts attīstības bremzēšana, stāstīja valdības vadītājs.

Aigars Kalvītis, Ministru prezidents: „Visi šie cenu palielinājumi ir saistīti ar Latvijas iekļūšanu jaunā ekonomiskā zonā. Tā ir tendence uz cenu izlīdzināšanos un viņa vienu dienu apstāsies.”

Report.: Tikmēr eksperti Latvijas inflācijas perspektīvas novērtējuši kā drūmas un prognozē, ka tā nemazināsies. Turklāt mūsu kaimiņvalstīs inflācija ir ievērojami zemāka – Lietuvā gada inflācija septembrī bija 2,6 procenti, bet Igaunijā 4,9 procenti. Valdības vadītājs skaidroja, ka tas nenozīmē, ka kaimiņvalstīs cenas neceļas. Vienkārši iepriekš inflācija Latvijā bija zemāka nekā Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri (180)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu