Veselības ministrija attopas, ka aizmirsusi par Eiropas veselības apdrošināšanas karti (15)

Papildināts
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nedienas ap veselības reformu turpinās - šodien rīkotajā preses konferencē Veselības ministrija tikai pēc žurnālistu jautājumiem pēkšņi attapusies, ka, ieviešot obligāto valsts veselības apdrošināšanu, veselības pakalpojumu pamatgrozā nav iekļauta Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK), vēstī raidījums "Panorāma". 

Kā norāda Nacionālais veselības dienests, Eiropas veselības apdrošināšanas karte jeb EVAK ir karte, kas apliecina, ka persona ir Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices Konfederācijas iedzīvotājs un savā valstī ir sociāli apdrošināts.

Īslaicīgi uzturoties jebkurā EVAK zonas valstī, karte apliecina tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kāda tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem. 

Pašlaik karti Nacionālajā veselības dienestā var saņemt visi Latvijas iedzīvotāji. 

Taču saskaņā ar izmaiņām veselības apdrošināšanas sistēmā, kura stāsies spēkā 2019.gada 1.janvārī, karti vairs nevarēs saņemt tie cilvēki, kuriem iepriekš tā pienācās.

Veselības ministre Anda Čakša (ZZS)  atzina, ka šobrīd viņa nevar paskaidrot, kāpēc EVAK nav iekļauts pamatgrozā, bet norādīja, ka "šis jautājums ir diskutējams" un “tas var būt risinājums nākotnē”.

Ministre atzīmēja, ka sarunās ar speciālistiem par sarakstu ar pakalpojumiem, kuri jāsaņem visiem iedzīvotājiem, priekšlikumi iekļaut EVAK neizskanēja.

Kā norāda "Panorāma", vairākas neskaidrības joprojām valda arī jautājumos par strādājošo pensionāru un mikrouzņēmumu darbinieku apdrošināšanu.

Par nodokļu politiku atbildīgā Finanšu ministrija rītdien, 31.augustā, nāks klajā ar paskaidrojumiem par sistēmas nepilnībām.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu