Pārtikas produkti un to sastāvs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai zinām, no kā sastāv veikalā pirktie pārtikas produkti, uz kuru iepakojuma atzīmēts lietošanas termiņš? Ieskatoties uzmanīgi, uz daudziem iepakojumiem rakstīts burts "E" jeb vielas apzīmējums, kas nereti papildināts ar noteiktu ciparu kombināciju. Ko nozīmē burts "E" un kā tas var ietekmēt mūsu veselību? Ar burtu "E" marķējumā apzīmē pārtikas piedevas, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē "ēdams".

Pārtikas piedevas

Pārtikas piedevas nelieto atsevišķi, bet pievieno produktiem, lai ietekmētu to īpašības. Piedevas var uzlabot pārtikas krāsu, garšu un pasargāt produktu no bojāšanās. Katrai pārtikas piedevai ir piešķirts trīs vai četru ciparu skaitlis, burts "E" un funkcionālā klase. Dažiem "E" burtiem blakus cipariem ir mazais "a", kas norāda uz pārtikas piedevu sīkāku iedalījumu. Pārtikas piedevas, ņemot vērā to lietošanas mērķi, iedala 23 grupās, bet patērētājs visbiežāk uzmanību pievērš četrām no tām. Galvenokārt konservantiem, kas pagarina pārtikas produkta uzglabāšanas laiku, aizkavējot tajā dažādu mikrobu veidošanos.

Lai uzlabotu produktu izskatu vai atjaunotu krāsu, kas bieži izzūd ražošanas procesā, tiek pievienotas krāsvielas. Savukārt emulgatori nodrošina pārtikas produktu vienmērīgas konsistences veidošanos. Tos izmanto, piemēram, saldējuma, margarīna un krēma pagatavošanā, kā arī produktos ar pazeminātu tauku saturu. Antioksidanti aizkavē pārtikas produktā esošo tauku un vitamīnu oksidēšanos un pagarina produktu uzglabāšanas laiku, saglabājot sākotnējās garšas un smaržas īpašības.

Bez piedevām nevar

Atsakoties no pārtikas piedevām, samazinātos iespējas iegādāties, piemēram, produktus ar zemu kaloriju daudzumu - skābo krējumu ar zemu tauku saturu, kā arī produktus, kuros kā cukura aizstājēji izmantoti dažādi saldinātāji. Samazinātos piedāvāto produktu klāsts – nebūtu daudzo maizes un cepumu šķirņu, marmelādes un citu produkti, bet iegādāto pārtikas produktu lietošanas laiks būtu ļoti īss, bet daudzi no tiem būtu jālieto nekavējoties pēc to iegādes. Ražojot produktus bez konservantiem, to cenas būtu krietni augstākas. Pārtikas produkti, kas satur piedevas, veido visu mūsu ikdienas ēdienkarti. Lietojam tādus produktus kā sausās zupas, mērces, konservējumus un saldējumu, kam ilgs derīguma termiņš, kā arī krāsainos saldinātos dzērienus.

Pēc pārtikas produktu nonākšanas Eiropas Savienības dalībvalstu tirgū katra piedeva tiek rūpīgi izvērtēta, lai izslēgtu draudus patērētāja veselībai. Pārtikas piedevas, kas iekļautas ar ES direktīvām apstiprinātajā pārtikas piedevu sarakstā – gan dabiskās izcelsmes (sarkanā krāsa E 162, kas iegūta no biešu sulas, benzoskābe E 210, kas dabā atrodama dzērvenēs), gan sintezētās - pavisam jauni savienojumi, kuriem dabā nav analogu (cukura aizvietotājs – saharīns E 945). Dabiskās pārtikas piedevas prasti satur vairāku aktīvo vielu kompleksus, tāpēc bieži ir ļoti nenoturīgas. Sintezētās, mākslīgās pārtikas piedevas ir efektīgākas, jo satur tikai vienu konkrētu aktīvo vielu un ir stabilākas gan produkta ražošanas procesā, gan uzglabāšanas laikā.

Var kaitēt veselībai

Pārtikas piedevas nevar vērtēt tikai pozitīvi vai negatīvi. Vienmēr pastāv riska iespējas, bet tās, salīdzinot ar pārtikas produktu lietošanas priekšrocībām, tiek uzskatītas par nelielām. Nenoliedzami, ka īpaši jūtīgiem cilvēkiem pārtikas piedevas varētu radīt veselības problēmas.

Izvēloties pārtikas produktu ar piedevu, būtu ieteicams uz etiķetes izlasīt informāciju par produktu saturu un izvērtēt, vai tas ir atbilstošs veselības stāvoklim. Īpaši, ja produktu uzturā lietos grūtniece vai cilvēks ar hroniskām gremošanas sistēmas, aknu un nieru slimībām. Ja ikdienas uzturā ir maz svaigu dārzeņu, garšaugu, augļu un dabīgo vitamīnu, pārtikas produktu ar piedevām lietošana būtu jāierobežo. Pēc iespējas retāk, īpaši bērniem, vajadzētu lietot tādus pārtikas produktus, kuru krāsa ir izteikti spilgta. Piemēram, krāsainās karameles, kūkas vai krāsainos saldinātos dzērienus.

Pēc Cēsu patērētāju interešu aizsardzības kluba "Aizstāvis" materiāliem

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu