Turkmenistāna paziņo par izstāšanos no NVS

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turkmenistānas prezidents Saparmurats Nijazovs ar sava pārstāvja starpniecību Krievijas pilsētā Kazaņā notiekošās NVS galotņu sanāksmes laikā piektdien paziņojis, ka viņa valsts atsakās no pastāvīgas dalības NVS, kļūstot par organizācijas asociēto locekli, sestdien ziņo krievu laikraksts "Komersant".

Tādējādi par pārsteigumu visiem NVS pametusi nevis Ukraina un Gruzija, bet gan režīms, kas bija šķietami visnesatricināmākais bijušās PSRS teritorijā, ļaujot uzskatīt, ka Kazaņas sammita laikā ir sācies NVS sabrukums, norāda laikraksts. Par iespējamo izstāšanos no NVS Turkmenistāna paziņoja jau iepriekšējās galotņu sanāksmes laikā, kas notika 9.maijā Maskavā. No šī brīža Turkmenistāna vairs nepiedalīsies NVS sammitu darbā. Arī uz šo galotņu sanāksmi Nijazovs jeb Turkmenbaši neuzskatīja par vajadzīgu ierasties, jo noguris uzklausīt sev un savam režīmam veltīto kritiku. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs jau norādījis, ka Turkmenistāna nekad arī nav piedalījusies NVS tādā statusā kā citas organizācijas dalībvalstis un nav parakstījusi NVS statūtus. Tajā pašā laikā Kazaņas sammits ir kļuvis par pašu rezultatīvāko galotņu sanāksmi, ja to vērtē pēc tajā parakstīto dokumentu skaita. Citu starpā parakstīts dalībvalstu galvu memorands par militāro sadarbību līdz 2010.gadam, tradicionālais paziņojums par cīņu ar terorismu, paziņojums, kas veltīts 20.gadadienai kopš avārijas Černobiļas atomelektrostacijā, paziņojums par ANO 60.gadadienu, programma cīņai ar nelegālo imigrāciju un protokols par savstarpējo palīdzību krīžu situācijās uz ārējām robežām. Tomēr britu raidorganizācija BBC norāda, ka Kazaņas sammita laikā atklājušās NVS iekšējās problēmas un dalībvalstu dažādie priekšstati par organizācijas tālāko nākotni. Ir notikusi dalībvalstu sašķelšanās divos grupējumos. Pirmās grupējas ap Maskavu, cenšoties veicināt ciešāku integrāciju, bet otrās vēlas savstarpējās saites veidot uz divpusēju attiecību pamata, vienlaikus saglabājot dalību NVS, ko uzskata par formālu struktūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu