Vides NVO aicina Ignalinas AES slēgšanas grupā iekļaut Latvijas pārstāvjus (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vides nevalstiskās organizācijas (NVO) uzskata par nepieciešamu Ignalinas atomelektrostacijas (AES) slēgšanas uzraudzības grupā iekļaut pārstāvjus no Latvijas un vides NVO, aģentūru LETA informēja Latvijas Zaļās kustības (LZK) pārstāve Alda Ozola-Matule.

LZK, Koalīcija dabas un kultūras mantojuma aizsardzībai un Daugavpils Vides konsultāciju birojs "Ozols" uzskata, ka ir nepieciešams veidot labāku sadarbību starp Lietuvas un Latvijas oficiālajām institūcijām, izvērtējot Lietuvas ieceri veidot zemas un vidējas radioaktivitātes atkritumu glabātavu Latvijas pierobežā.

Pie šāda secinājuma NVO pārstāvji nākuši pēc Lietuvas apmeklējuma pagājušajā nedēļā. Uz Lietuvu viņi devušies, lai noskaidrotu radioaktīvo atkritumu apglabāšanas poligona veidošanas situāciju Latvijas pierobežā.

Kā pastāstīja Ozola-Matule, līdz šim konsultāciju process starp valstīm ir formāls un parādījušies dažādu organizāciju aicinājumi, kas, no vides aizsardzības speciālistu viedokļa, pieprasa Latvijas videi potenciāli kaitīgākus risinājumus, nekā pašreiz piedāvātais.

Ozola-Matule norādīja, ka, aicināt bīstamos atkritumus apglabāt tālāk no Latvijas, nozīmē palielināt risku transportēšanas laikā. Viņa aicināja Vides ministriju un Daugavpils pilsētas un rajona pašvaldību pārstāvjus iedzīvotājiem izskaidrot procesa būtību un potenciālos riskus.

Lietuvā labi darbojas informācijas aprites sistēma, informējot iedzīvotājus par riskiem, ko rada Ignalinas AES, taču Latvijas puse šajā informācijas lokā nav iekļauta. LZK pārstāve uzskata, ka arī Latvijas iedzīvotājiem būtu nepieciešamas apmācības par to, kā rīkoties avārijas gadījumā un saņemt informāciju par riskiem un monitoringa datiem no glabātavas.

Vides NVO neuzskata, ka glabātavas izveide Latvijas pierobežā atstātu negatīvu ietekmi uz tūrismu. Brauciena dalībnieki pārliecinājās, ka Ignalinas AES tuvums nav traucējis attīstīt tūrismu Ignalinas pilsētā, ka arī dabas tūrismu apkārtnē, pat gluži pretēji.

Kā konstatēja vides NVO, "dabas vērtības Latvijas pierobežā ne mazāk apdraud Latvijas pašvaldību rīcība, jo Latvijas pusē tiek veidotas vairākas bīstamo atkritumu glabātuves, un atsevišķas no tām (Demenē) funkcionē jau pašlaik bez saskaņojumiem un pienācīga aprīkojuma, nodarot ievērojamu kaitējumu videi".

Ozola-Matule skaidroja, ka drošāk ir panākt, ka atkritumi pēc iespējas ātrāk tiek apstrādāti un apglabāti drošā veidā, nevis pagaidu konteineros novietoti zem klajas debess Ignalinas AES teritorijā, kā tas notiek šobrīd.

"Radioaktīvie atkritumi Ignalinas AES teritorijā atrodas jau šobrīd, tikai nedrošākos apstākļos, turklāt tādā pašā attālumā no Latvijas," sacīja LZK pārstāve. Viņa uzsvēra, ka šie atkritumi ir jāapstrādā videi drošā veidā atbilstoši starptautiskiem standartiem, kuru ievērošanu uzrauga Starptautiskā atomenerģijas aģentūra.

"Uzskatām, ka Latvijā šis jautājums ir pārāk politizēts, mēģinot novērst uzmanību no lietas patiesajiem apstākļiem," teica LZK pārstāve.

Latvijas NVO pārstāvju vizīte Lietuvā bija pirmā reize, kad Lietuva konsultējas ar Latviju par pārrobežu ietekmi uz vidi atbilstoši Espo konvencijai par kopīgu sadarbību vides problēmu risināšanā. Organizāciju pārstāvji apmeklēja Ignalinas AES informācijas centru, tikās ar Lietuvas Radioaktīvo atkritumu pārvaldības aģentūras (RATA) vadību, vietējo NVO pārstāvjiem, kā arī apmeklēja abas glabātavas izvietošanai piedāvātās vietas - Apvardus un Galilauķi.

Pēc Ozolas-Matules domām, Galilauķe no ģeoloģiskā viedokļa ir piemērotāka vieta glabātavas izveidei.

Glabātavā plānots apglabāt mazas un vidējas radioaktivitātes atkritumus, kas Ignalinas AES teritorijā glabājas jau šobrīd, un kas vēl radīsies AES demontāžas rezultātā. Glabātavu plānots ekspluatēt līdz 2030.gadam. Pēc tam vēl 100 gadus paredzēts īstenot aktīvu uzraudzību, bet vēl 200 gadus - pasīvu uzraudzību.

Glabātavā nav plānots novietot izlietoto kodoldegvielu, kas ir ar ļoti augstu radioaktivitāti un bīstamības pakāpi, un pašlaik tiek uzglabāta konteineros Ignalinas AES teritorijā. Šādas degvielas uzglabāšanai ilgtermiņa risinājums pagaidām vēl nav rasts.

Kā ziņots, Latvijas vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) nosūtījis vēstuli Lietuvas Vides ministrijai, aicinot kaimiņvalsti izraudzīties citu vietu radioaktīvo atkritumu glabātavai.

Arī Daugavpils rajona vietējās pašvaldības un Daugavpils dome iebilst iecerei būvēt īsdzīvojošo zemas un vidējās radioaktivitātes atkritumu pievirsmas glabātavu Latvijas pierobežā - Ignalinas rajona Galilauķē vai Apvardos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu