Hodorkovskim drīzumā izvirzīs jaunas apsūdzības

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas naftas magnātam Mihailam Hodorkovskim drīzumā tiks izvirzītas jaunas apsūdzības, īsi pēc viņa notiesāšanas paziņoja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis. "Tiklīdz oficiālās apsūdzības būs sagatavotas, tās tiks izvirzītas," sacīja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis. "Bija citi noziegumi, kas šajā tiesas prāvā netika pieminēti."

Krievijas naftas magnātiem Mihailam Hodorkovskim un Platonam Ļebedevam otrdien Maskavas tiesā katram piespriests deviņu gadu cietumsods. 41 gadu vecais bijušais naftas kompānijas "Jukos" vadītājs Hodorkovskis tiesā atzīts par vainīgu sešos apsūdzības punktos, un viņam piespriests deviņu gadu cietumsods. Arī viņa biznesa partneris Ļebedevs atzīts par vainīgu sešos apsūdzības punktos un viņam piespriests deviņu gadu cietumsods. Līdz ar viņiem apsūdzētajam bijušajam kompānijas "Volna" vadītājam Andrejam Krainovam piespriesti pieci gadi nosacīti. "Hodorkovskis un Ļebedevs darbojās organizētā grupā ar mērķi nelikumīgi iegūt citu cilvēku īpašumu un pēc tam pārdot aktīvus, gūstot sev labumu," paziņoja galvenā tiesnese Irina Koļesņikova. "Tiesa [aizstāvības argumentus] uzskata par nepamatotiem," viņa piebilda. Hodorkovskim un Ļebedevam bija izvirzītas pavisam septiņas apsūdzības, tai skaitā par krāpšanu, īpašuma izlaupīšanu un izvairīšanos no nodokļiem. Viņiem piespriestais cietumsods ir par vienu gadu mazāks par prokurora prasītajiem desmit gadiem. Tiesas process ilga 11 mēnešus, un sprieduma nolasīšana vien prasīja 12 dienas. Analītiķi pieļauj, ka vēl vienu gadu varētu prasīt apelācijas prasību izskatīšana. "Šis bija paredzams spiedums, ja ņem vērā to, kā norisinājās sprieduma nolasīšana, kurā tiesnesis būtībā bija nostājies apsūdzības pusē. Līdz ar to nebija iemesla sagaidīt maigu spriedumu," norādīja Kārnegī Maskavas centra analītiķe Maša Lipmana. "Bez šaubām, faktiskais spriedums bija izlemts un pārrunāts izpildvaras augstākajos ešelonos. Nevienam nebija ilūziju, ka tiesa ir neatkarīga, pat ne plašākai sabiedrībai. Termiņš ir pietiekami garš, lai Hodorkovskis atrastos cietumā 2008.gadā, kad notiks nākamās prezidenta vēlēšanas." ASV iepriekš tika izteikušas bažas, ka Hodorkovska tiesas prāva ir vājinājusi investoru uzticību Krievijas ekonomikai. "Rietumos tiesas prāva tiks plaši kritizēta, par to nav šaubu. Hodorkovska juristi un konsultanti darīs visu iespējamo, lai Rietumu sabiedrība neaizmirstu šo lietu," sacīja Lipmana. Kādreizējais Krievijas bagātākais cilvēks Mihails Hodorkovskis apcietinājumā atrodas kopš 2003.gada oktobra, savukārt Platons Ļebedevs tika arestēts 2003.gada jūlijā. Hodorkovskim izvirzītās apsūdzības un kompānijai "Jukos" veikto nodokļu uzrēķinu 27,5 miljardu ASV dolāru (aptuveni 15 miljardu latu) apjomā daudzi analītiķi uzskata par atriebību naftas magnātam par viņa politiskajām ambīcijām, kā arī par Kremļa centieniem atjaunot valsts kontroli pār nozīmīgākajiem Krievijas ekonomikas sektoriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu