Astronauts caurumu kosmosa stacijā aizbāž ar pirkstu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc tam, kad Starptautiskā kosmosa stacija piedzīvoja sadursmi ar sīku meteorītu un ieguva 2 milimetru platu sūci, astronauts Aleksandrs Gersts rīkojās visai radoši un aizbāza caurumu pats ar savu pirkstu, vēsta “Telegraph”.

Lai arī sūce bija ļoti sīka, tomēr, ja astronauti to nebūtu pamanījuši, 18 dienu laikā no stacijas būtu izplūdis viss skābeklis. Pateicoties astronauta pirkstam un hermētiķim, šāda scenārija iespēja tika veikli novērsta.

“Alekss tagad ir aizlicis caurumam priekšā pirkstu, tomēr man nešķiet, ka tas ir labākais variants,” tiešraidē no kosmosa stacijas ziņoja astronauti.

Vēlāk divi krievu astronauti caurumu aizlīmēja ciet ar hermētiķi un auduma gabalu. Kamēr tas tika darīts, citi astronauti uzņēma fotogrāfijas, kas nekavējoties tika nosūtītas inženieriem uz Zemes. Paralēli tam tika novērots gaisa spiediens kabīnē un spriests par ilgtermiņa risinājumu šai problēmai.

Inženieri ieteica astronautiem ļaut pa nakti nožūt hermētiķim, bet vēlāk pārbaudīt, vai stacijas korpusā nav citu bojājumu. Negadījums notika trešdien, un pašlaik izskatās, ka situācija vismaz pagaidām ir nostabilizējusies.

Foto: AFP / Scanpix

Eksperti jau vairākus gadus brīdina, ka kosmosa atkritumu daudzums, kas atrodas Zemes orbītā, var radīt nopietnus draudus kosmosa stacijai, tomēr līdz šim nekas tāds nebija noticis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu