Jaunzēlande brīdina kuģi ar kodolmateriālu kravu netuvoties tās ūdeņiem (6)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlandes valdība brīdinājusi kuģniecību, kuras kuģis ar kodolatkritumiem no Lielbritānijas ir ceļā uz Japānu, lai tas nepietuvotos Jaunzēlandes teritoriālajiem ūdeņiem, kad tas kuģos cauri Tasmana jūrai.

Vides aizsardzības organizācija "Greenpeace" kuģa kravu nodēvējusi par "visradioaktīvāko materiālu, kāds jebkad saražots", brīdinot, ka britu kuģis "Pacific Sandpiper" varētu šajā nedēļas nogalē šķērsot Tasmana jūru starp Austrāliju un Jaunzēlandi. Jaunzēlandes Atbruņošanās lietu ministrija izplatīja paziņojumu, ka starptautiskie likumi ļauj kuģim brīvi pārvietoties, bet valdība brīdinājusi kuģa īpašniekus, lai tas turas tālāk no Jaunzēlandes teritoriālajiem ūdeņiem. "Greenpeace" paziņojumā teikts, ka pārvadātie materiāli ir, izmantojot Japānas apstarotu kodoldegvielu, Francijā pārstrādāta plutonija blakusprodukti. "Šie atkritumi ir visradioaktīvākais materiāls, kāds jebkad saražots pasaulē, un ja tas nonāktu vidē, tas tur atradīsies tūkstošiem gadu," sacīja organizācijas pārstāve Sindija Bakstere. "Pat nelielas daļas kravas nonākšana vidē negadījumā vai apzinātā uzbrukumā var novest pie vides un veselības katastrofas," viņa norādīja. Šis ir jau desmitais šo materiālu sūtījums starp Franciju un Japānu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu