Kas palīdzēs vientuļajām mātēm? (25)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau otrās nedēļas spēle „Par ko balsot?” noslēdzās ar LSDSP un Latvijas Pirmās partijas pārstāvju diskusiju.

LPP kapteinis - Jānis Zaržeckis.

LSDSP kapteinis – Jānis Dinēvičs.

Pirmais raunds - „Kas palīdzēs vientuļām mātēm?”

Gunta ir vientuļā māte, viņa vairs nezina, kā dzīvot tālāk. Jaunā sieviete iztiek tikai ar bērnu pabalstu - Ls 62 mēnesī. Gunta nekur nestrādā. Sievietei par šo mazo naudas summiņu ir jāizaudzina ne tikai bērns, bet arī jāsamaksā visi komunālie rēķini. Guntas bijušais draugs par bērnu neinteresējas, mazulim pienākošies alimenti no vīrieša jāpiedzen tiesas ceļā. Septiņu mēnešu laikā vīrietis ir samaksājis Ls 80. Gunta labprāt strādātu, bet Rīgā vairs nav bērniem domātas silītes, tādēļ viņai nav kur atstāt savu mazulīti. Ar bērnu kopšanas pabalstu māte ar bērnu izdzīvot nevar.

Kā vientuļās mātes lai nopelna dzīvei nepieciešamo?

J.Zaržeckis: „Situācija nav bezcerīga, jo visas iespējas nav izmantotas. Jāgriežas Bērnu un ģimenes lietu ministrijā, pašai nebūs jārisina juridiskās lietas. Šeit var arī uzzināt visu par sev pienākošos lielo pabalstu – šobrīd māmiņas saņem 70% lielu pabalstu no savas iepriekšējās algas.”

J.Dinēvičs: „Arī mēs iesakām doties uz Bērnu tiesību aizsardzības centru, kur Gulbja kungs piedāvās jurista palīdzību un palīdzēs cīnīties par alimentiem. Izvērtēs, vai saņemat tik lielu pabalstu, kā esat pelnījusi. Šogad RD ir sakārtojusi jautājumu par bērnudārziem, uz gada beigām vairs nebūs problēmas, ka pietrūkst vietu. Aprīlī tiek atvērtas četras jaunas grupiņas silītē.”

Otrais raunds – „Daudzbērnu ģimene grib saglabāt mājas”

Pirms pieciem gadiem Silvas ģimene nonāca krāpnieku rokās, kā rezultātā palika bez dzīvokļa. Izrādās, ka gadu viņi dzīvoja svešā dzīvoklī. Citu dzīvokli apkrāptajiem cilvēkiem nepalīdzēja sameklēt. Silva ir samaksājusi nama kādreizējo īrnieku parādus, regulāri un godīgi maksā komunālos rēķinus, tomēr pie pilntiesīga īrnieka statusa netiek.

Lai gan Silvas ģimenei ir gan maznodrošināto, gan daudzbērnu ģimenes statuss, namīpašnieks vēlas, lai ģimene pamet dzīvokli, bet pašvaldība neierāda jaunu dzīves platību. Māja, kurā viņi dzīvo, ir avārijas stāvoklī. Silva ir vēlējusies iestāties maznodrošināto iedzīvotāju dzīvokļu rindā, bet netika tajā uzņemta. Ko Silvai darīt?

J.Zaržeckis: „Izsaku līdzjūtību, ka kopā ar bērniem ir nācies iziet cauri visiem birokrātijas koridoriem.. Pašvaldības likums paredz, ka cilvēkus ar maziem bērniem uz ielas atstāt nedrīkst. Jāveic mājas ekspertīze, cik tā ir droša dzīvošanai. Tiek celti jauni dzīvokļi, lai šādās situācijās cilvēkiem varētu piešķirt jaunus dzīvokļus.”

J.Dinēvičs: „Mēs varam viņai palīdzēt. Komunālajam departamentam jums vajadzēja palīdzēt. Var vērsties arī Bērnu tiesību aizsardzības centrā. Gulbja kungs jums palīdzēs.”

Rezultāti

Pirmā raunda rezultāts – pirmā raidījuma viešņa balsoja par LSDSP, kā argumentu minot, ka viņa vairāk tic tieši šai partijai. Otrā raunda rezultāts – otrā raidījuma viešņa arī balsoja par LSDSP.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu