Zviedrijas armija ar prāmi "Estonia" nav pārvadājusi sprāgstvielas (21)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas armija nav pārvadājusi nekādas eksplozīvas vielas 1994.gadā nogrimušajā prāmī "Estonia", kad bojā gāja 852 cilvēki, piektdien pavēstīja Zviedrijas valdības norīkotās izmeklēšanas komisijas vadība. Zviedrijas premjers Jērans Pēršons decembrī norīkoja tiesnesi Johanu Hiršfeldu izmeklēt medijos izskanējušās ziņas, ka armija ar prāmi "Estonia" transportējusi militāru ekipējumu.

Prāmis "Estonia" avarēja vētras laikā 1994.gada 28.septembrī netālu no Somijas piekrastes, atrodoties ceļā no Tallinas uz Stokholmu. Toreiz bojā gāja 852 cilvēki, lielākoties zviedri, un prāmja "Estonia" bojāeja ir lielākā jūras kuģa katastrofa Eiropā kopš Otrā pasaules kara. Saskaņā ar Igaunijas, Somijas un Zviedrijas komisijas veiktās izmeklēšanas rezultātiem prāmis nogrima, kad vētrā atvērās tā priekšējā lūka un ūdens pārpludināja klāju, uz kura bija novietotas automašīnas. Hiršfelda izmeklēšanā secināts, ka "transportētie aizsardzības materiāli nebija eksplozīvi". Materiāli vesti 14. un 20.septembrī. Hiršfelds pavēstīja, ka izmeklēšanā nav atrasta nekāda informācija par citiem pārvedumiem šajā mēnesī. Bijušais Zviedrijas muitas darbinieks Lennarts Henriksons zviedru televīzijai decembrī atklāja, ka prāmja kravā varēja atrasties automašīnas ar slepenu ieroču kravu. Zviedrijas muitniekiem bija aizliegts pārbaudīt šādas kravas. Henriksons stāstīja, ka 14. un 20.septembrī prāmī "Estonia" Stokholmā ieradās automašīnas, kuras saskaņā ar muitas priekšnieka pavēli muitai bija aizliegts pārbaudīt. Henriksons, kurš Stokholmas muitā nostrādājis 38 gadus, teica, ka šādu pavēli viņš saņēmis pirmo reizi. Rīkojums nepārbaudīt automašīnas un kravu, neskatoties uz ziņām par izplatītu kontrabandas pārvadāšanu no Baltijas valstīm, satraucis Henriksonu, kuram teikts, ka rīkojums bijis no "augstiem amatiem". Henriksonam 14.septembrī likts veikt "viltus pārbaudi", un viņš tās laikā kādā automašīnā "Volvo 745" atvēris pāris kastes, kurās, kā izskatījās, atradās "militāras elektroierīces". Pati automašīna piederējusi Zviedrijas firmai "Ericsson Access AB". Kā ziņots, "Estonia" pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu