Modē eksotiski dzīvnieki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Precīzi pateikt, cik cilvēku mājās tur kādu eksotisku dzīvnieku, nav iespējams, jo mūsu valstī šādas uzskaites nav — oficiāli jāreģistrē tikai suņi un kaķi, kā arī mājlopi.

Vairākus dzīvniekus, piemēram, pērtiķus, aizliegts ievest un turēt bez speciālas atļaujas, tāpēc tie, kas to dara, nevēlas zīmēties. Tikai nejaušība ļauj atklāt kāda savdabīga radījuma klātbūtni nelielā pilsētas dzīvoklī vai lepnā savrupmājā.

Vannā divi krokodili

Laiki, kad uz balkona vai vannas istabā turēja cūku vai kazu, pagājuši, noderīgos lopus aizstājuši tādi, no kuriem it kā nevarētu gūt labumu. Taču, izrādās, atsevišķās aprindās (šoreiz domāta kriminālā pasaule) par īstu modes kliedzienu pēdējos gados kļuvusi plēsēja turēšana.

Kādā nelielā ciemā jūras piekrastē pirms dažiem gadiem mediķi bijuši, maigi izsakoties, šokēti, ierodoties pie gripas slimnieka un ieraugot koridorā milzīgu melnu kaķi. Izrādījās, ka panteru mājas saimniekam no kādas valsts atvedis draugs un plēsīgais zvērs kļuvis par mājdzīvnieku. Tiesa, saimnieks savu mīluli pastaigāties laidis tikai naktīs, turklāt piesietu garā pavadā, lai tam neienāktu prātā doties apciemot tuvējo māju iemītniekus.

Pārsteigumu piedzīvojuši arī Rīgas ugunsdzēsēji, kas pēc ugunsgrēka kādā dzīvoklī pilsētas centrā atrada divus beigtus krokodilus. Acīmredzot pirms traģiskā negadījuma abiem zobaiņiem tur bijusi dzīvesvieta. Speciālisti brīdina, ka plēsoņu turēšana mājās var izraisīt neprognozējamas un pat traģiskas sekas, jo, pat ja dzīvnieks uzaudzis pie cilvēka, viņa instinkti spēj pamosties jebkurā brīdī un saimniekam var nākties nožēlot šāda mīluļa izvēli.

Arī dzīvnieku izvēlei ir mode

Nevar teikt, ka zooveikali lepojas ar plašu eksotisko dzīvnieku klāstu, taču atsevišķus eksemplārus atrast var. Daudzkrāsaini milzu papagaiļi, čūskas un rāpuļi, daži hameleoni — tā ir ierastākā šo veikalu prece. Pēc citiem dzīvniekiem neesot pieprasījuma, turklāt ar to ievešanu un atļaujas saņemšanu saistīti tik lieli izdevumi, ka, lai tos atgūtu, dzīvnieku cenai jābūt vismaz simtos rēķināmai, atklāj zooveikalu darbinieki.

«Dzīvnieki arī ir modes lieta. Kad pēc horoskopa bija peles gads, pirka daudz peļu un žurku, bet pagājušajā gadā nez kāpēc auga pieprasījums pēc bruņurupučiem. Nedaudz dīvaini skatīties, kā cilvēki iegādājas mājdzīvnieku, kas, visticamāk, pārdzīvos saimniekus. Šogad atkal aktuāli kļuvuši rāpuļi. Viens vīrietis interesējās, kur nopirkt pitonu,» stāsta kāda Rīgas zooveikala pārdevēja Anita.

Bīstamās spēles ar pitonu

Var apbrīnot cilvēkus, kas par mīluli iegādājas čūsku, jo dažiem, tikai iedomājoties vien par šo rāpuli, šermuļi skrien pār kauliem. Taču, piemēram, šova mākslinieks Leons Zviedrs ne tikai iemīlējis pitonu (tā apkārtmērs krietni pārsniedz pieauguša vīrieša rokas apkārtmēru), bet pat izmanto to savā šovā. Tiesa, pirms dažiem gadiem māksliniekam kāda uzstāšanās jauna auto prezentācijā gandrīz beidzās traģiski. Elegantā pitona vīšana ar kaklu izraisīja rāpulim instinktu pamošanos, un tas sāka saimnieku žņaugt. Tikai tad, kad no elpas trūkuma vīrietis jau grīļojās un pa viņa degunu sāka plūst asinis, skatītāji saprata, ka tas vairs nav šovs. Ar triju vīru palīdzību mākslinieku izdevās atbrīvot no rāpuļa nāvējošā tvēriena.

Vēlāk atklājās, ka Zviedrs riskējis — viņš zināja, ka, apvijot pitonu trīs reizes, nostrādā tā muskuļi un čūska automātiski savelkas, taču mākslinieks nav domājis, ka no žņaudzējčūskas tvēriena nevarēs pats atbrīvoties.

Labāk neriskēt un mājās neturēt plēsēju, jo tā instinkti var pamosties jebkurā brīdī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu