Igaunijā pieprasa izmeklēt militāro kravu pārvadājumus ar "Estonia"

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Opozicionārā Igaunijas Centra partija pieprasījusi izveidot parlamenta komisiju, kas izmeklētu apstākļus, kādos uz Zviedriju ar prāmi "Estonia" 1994.gadā pārvadāta militārā tehnika, kā arī Igaunijas ierēdņu iespējamo līdzdalību tajā.

"Ir jānoskaidro un jāizanalizē fakti par militārās tehnikas pārvadāšanu ar prāmi "Estonia" un tā traģiskās bojāejas saistību ar šiem pārvadājumiem, kā arī Igaunijas valsts līdzdalība šajā notikumā," teikts Centra partijas paziņojumā, kuru pirmdien izplatīja partijas Preses dienests. Centristi ierosina iekļaut komisijā visu parlamenta frakciju pārstāvjus, pabeigt izmeklēšanu līdz 2005.gada 15.septembrim un iesniegt parlamentam komisijas pārskatu. Pagājušajā nedēļā Zviedrijas plašsaziņas līdzekļos parādījās informācija, ka ar prāmi "Estonia" pārvadātas automašīnas ar militārās elektronikas kravām, kuras bija aizliegts pārbaudīt Stokholmas ostā. Muitas pārstāvis atzina, ka starp muitu un Zviedrijas kara resoru bijusi vienošanās, kas aizliedza veikt muitas pārbaudi dažām kravas automašīnām, kas ierodas Zviedrijā ar prāmi "Estonia". Pagājušo svētdien Zviedrijas valdība paziņoja, ka tā gatavojas nekavējoties izmeklēt Zviedrijas militāro aprindu slepeno sadarbību ar muitu kara tehnikas pārvadāšanā ar prāmi Estonia" 1994.gada septembrī. Kā paziņoja premjerministrs Jērans Pēršons, valdība līdz nākamā gada 21.janvārim gaida no militārā resora atbildi, kādas kravas tika slepeni pārvadātas no Tallinas uz Stokholmu ar prāmi "Estonia", vai to vidū bija arī sprāgstvielas un kāpēc militārās struktūras izmantoja civilo transportu militāro kravu pārvadāšanai. 1994.gada 28.septembrī prāmis "Estonia" ceļā no Tallinas uz Stokholmu vētras laikā nogrima. Katastrofā gāja bojā 852 cilvēki. Izglābt izdevās tikai 137 cilvēkus. Pēc oficiālās versijas, prāmja bojāejas cēlonis bija nepilnības tā konstrukcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu