Kononova notiesāšanu Krievijas Valsts domē dēvē par kārtējo cilvēktiesību pārkāpumu (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas Valsts dome nosoda Latvijas Augstāko tiesu, kas piespriedusi bijušajam partizānam, 81 gadu vecajam Vasilijam Kononovam 20 mēnešu cietumsodu. Vairākums aģentūras ITAR-TASS aptaujāto deputātu piektdien pauda sašutumu šajā sakarā.

Krievijas Valsts domes pirmā vicespīkere Ļubova Sļiska spriedumu Kononovam vērtē kā "kārtējo cilvēktiesību pārkāpumu". "Kaut arī viņš tika atbrīvots tiesas zālē, pats spriedums ir nejēdzība. Jebkurā pasaules valstī cīnītājus pret fašismu atzīst par varoņiem," paziņoja Sļiska. Pēc viņas domām, pirms Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā valsts varas iestādes sevi "vienkārši diskreditējušas, iekrītot agonijā". Veterānu lietu komitejas priekšsēdētājs Nikolajs Kovaļovs situāciju raksturo kā "ņirgāšanos par veselo saprātu". Viņš uzskata, ka Latvijā arī plašākā mērogā "tiek rupji pārkāptas cilvēktiesības - tiesības uz mācībām, nacionālo kultūru un krievu valodu". Līdzīgu viedokli pauž arī ekonomiskās politikas komitejas priekšsēdētājs Valērijs Draganovs. Viņš uzsver, ka, "mīdot kājām visas nacionālo minoritāšu tiesības, Latvija zāģē zaru, uz kura pati sēž". Deputāts paziņoja, ka Krievija nesamierināšoties ar to, vēl jo vairāk ar Kononova notiesāšanu. Draganovs pauda pārliecību, ka Eiropas Savienība, uzņemot Latvijas Republiku, "beidzot aicinās to un uzliks tai par pienākumu ievērot visas demokrātiskās starptautiskās tiesības". Kā ziņots, Augstākā tiesa šodien kara noziegumos apsūdzētajam Kononovam piesprieda brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa atzina Kononova vainu pēc Kriminālkodeksa 68.3. panta kara noziegumos. Kononovs cietumsodu jau ir izcietis, atrodoties apcietinājumā pirmstiesas izmeklēšanas un tiesas procesa laikā - viņš apcietinājumā atradās no 1998.gada augusta līdz 2000.gada aprīlim. No apcietinājuma viņš tika atbrīvots ar AT lēmumu, jo krimināllieta tika nodota papildu izmeklēšanai. Pēc atbrīvošanās no apcietinājuma Kononovs pieņēma Krievijas pilsonību.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu