Rubrikā "Leģenda" - džinsi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Un arī turpinām ar modi. “Kā man gribētos būt tam, kurš izgudroja džīnas", reiz teicis leģendārais Parīzes modes dizainers Īvs Senlorāns. Viņš gan varbūt var atskatīties uz nedaudz vairāk kā 40 gadu gaitām modes ceļos, bet džinsu pirmssākumi meklējami daudz, daudz senākā vēsturē. Šogad džinsām skaista jubileja - 131. Zilās bikses toreiz un tagad rubrikā "Leģenda".

Džinsa audumu sākotnēji izmantoja zeltraču telšu šūšanai, 19. gadsimtā ASV ieradās Levi Strauss, starp citu, viņam ir zināma saistība ar Baltiju, šis vīrs pašos zelta drudža laikos, redzot, ka zelta meklētāju apģeērbs ātri izdilst, sāka šūt drēbes no izturīgā džinsu auduma. Kopš 1873. gada zeltraču bikses jau var uzskatīt par zilo bikšu senčiem. Jau pašām pirmajām biksēm bija aizmugures kabata, kniedes, no tām gan vēlāk atteicās, jo kovbojiem skrāpēja seglus, un mazā kabatiņa pulkstenim.

Žanna Dubska, stiliste: - Liela nozīme arī mūziķiem, Elviss. Džinsus iemīlēja jaunieši.

Tagad, šķiet, par bikšu izvēli nav jāsūdzas, bet agrāk...

Dailes Zigis: - Problēma pie tiem tikt, jo veikalā nebija, bija ziņa, ka Pēterburgā andelē kaut kādas somu džīnas, bariem nesās pirkt. Ja bija izeja uz ostu pie jūrniekiem - 17 sudraba pieclatnieki!

Dailes Zigis, cik redzēts, vienmēr ir džinsās, turklāt viņa aizraušanās ar šo demokrātisko apģērbu ir apbrīnojami nopietna...

Dailes Zigis: Cik es sevi atceros, vienmēr esmu bijis džinsos. Arī mašīnu piepirku “Wrangler”.

Ja apskatām jaunās sezonas aktualitātes, tad jāteic, ka vismaz lielie vaļi jeb klasiskie džinsu ražotāji piedāvā klasiskus modeļus, kuros atgriežas kniedes, aizvien aktuāla pazemināta jostas daļa un taisnas bikšu staras, pat ļoti sašaurinātas, kuras mugurā var dabūt, šķiet, ieziepējot. Krāsas - sezonas aktualitātes rozā, zilais, gaiši zaļais un, protams, balts. Modes dizaineri izceļas ar izšuvumiem, aplikācijām, košiem rakstiem un akmeņiem. Kā atzīst modes speciālisti, modē ir viss, bet, ja jāmeklē kas īpašs, tad atlocītas bikses kā piecdesmitajos gados. Viss mainās un pāriet, bet nemainīgi skapī varēs karāties klasiskā piegriezuma un krāsas džinsi, un tie aktuāli, visticamāk, būs vēl gadus simts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu