Kā strādā European Hit Radio? (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopš cilvēce iemācījās pārraidīt skaņu ar radioviļņu palīdzību, ir pagājuši vairāk nekā simts gadu un, protams, ir kardināli mainījies radio darbības princips. Vienīgais, kas ir palicis nemainīgs, ir tā uztveršana, izmantojot radioviļņus.

Ja radio pirmsākumos mūzikas un ziņas vienmēr tika pārraidītas dzīvajā, tad nu jau vairākus gadu desmitus mūzikas tiešā pārraide, kad muzikanti atrodas radiostudijā, drīzāk ir eksotika. Ja vēl pirms dažiem gadiem radio mūzika tika atskaņota no kompaktdiskiem, tad šodien, attīstoties internetam un datoriem, neviena raidstacija neiztiek bez datoriem.

Par raidstaciju Latvijā un visā Baltijā, kas jau no pašiem pirmsākumiem ir izmantojusi visjaunākās tehnoloģijas savā darbībā, droši var nosaukt European Hit Radio. Tāpēc mēs vērsāmies pie šā radio darbiniekiem ar vēlmi pastāstīt skatītājiem par to, kā noris radio ikdienas darbība.

Pirmā galvenā atšķirība no citām Latvijas raidstacijām ir European Hit Radio dziesmu saraksta sastādīšana nevis pēc viena vai vairāku cilvēku gaumes, bet gan pēc oficiālās Eiropas mūzikas statistikas. Tas nozīmē, ka tiek atskaņota tikai tā mūzika, kas ir pieprasīta pircēju vidū visā Eiropā. Diemžēl netiek ņemtas vērā Latvijas tirgus prasības, taču radio šajā gadījumā nav pie vainas – legālās mūzikas tirgus pie mums ir ļoti niecīgs.

Interesanti, ka šajā raidstacijā nav dzīvu dīdžeju – tā pienākumus veiksmīgi pilda dators. Vienkāršoti mūzikas atskaņošana notiek šādi – lielas ietilpības datorā izvietots neskaitāms daudzums aktuālu dziesmu. Nekādu kompaktdisku – tikai plaši izmantotais mp3 formāts ar augstāko atskaņošanas kvalitāti! Šādi datori izvietoti praktiski visās lielākajās pilsētās, kur var uztver European Hit Radio. Ar interneta palīdzību uz katru no šiem datoriem tiek pārraidīta informācija no datu bāzes par dziesmu atskaņošanas secību un biežumu. Datu bāze tiek veidota automātiski – tā prot pati ielikt reklāmas, samiksēt dziesmas, kā arī pateikt pareizu laiku. Nevaram nepieminēt European Hit Radio izmantoto RDS sistēmu, kas uz automašīnā iebūvēto radio pārraida informāciju ne tikai par pareizu laiku, bet arī pašlaik skanošās dziesmas nosaukumu un izpildītāju.

Tā nav, ka European Hit Radio strādā tikai un vienīgi datori jeb radio roboti – cilvēki arī tiek nodarbināti, taču varbūt ne tik daudz kā citās raidstacijās. Šie radio cilvēki ievieto datu bāzē jaunās dziesmas, pirms tam tās apstrādājot, – pārliecinās, ka kvalitāte dziesmai ir atbilstoša un tajā nav skaņu kļūdas. Tāpat tiek nodarbināti cilvēki, kas ierunā vairākus raidījumus – piemēram, žurnāla NEXT tehnoloģiju ziņas.

Vēl jāmin, ka European Hit Radio ir lielākā raidstacija Baltijas valstīs – mūzika tiek raidīta Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, kā arī Ungārijā. Protams, radio pārstāvji negrasās apstāties un paredzēts apraidīt arī citas Eiropas valstis. Starp citu, European Hit Radio izmantotā programmatūra, kas nodrošina ēteru, par simts procentiem ir izstrādāta ar Latvijas programmētāju spēkiem. Interesanti, ka visā Eiropā ir vēl tikai daži radio, kas strādā pēc šāda principa.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu