Viesturs Meinerts: profesija — arhitekts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viesturs Meinerts — arhitektu biroja SIA «Multibau-projekts» dibinātājs, vadītājs un īpašnieks. Sadarbībā ar kolēģiem projektējis vairāk nekā 300 privātmāju, izveidojis projektus diviem kvartāliem Priedainē, vienam — Jēkabpilī. Nodarbojas arī ar privātmāju un dzīvokļu rekonstrukciju.

Jūsu dzīves stils

Šķiet, ka spilgtākais manas dzīves stila raksturojums ir tas, ka divus gadus pavadīju braucot apkārt pasaulei ar jahtu. Es biju viens no jahtas «Milda» komandas dalībniekiem. Līdz ar šo braucienu laiks profesionālajā darbā tika pārrauts — brauciens ilga 22 mēnešus. Kopš atgriešanās visu pēdējo pusgadu esmu cītīgi strādājis. Tiklīdz ieiet atpakaļ ritmā, — viss nostājas savās vietās un ir kārtībā, spēj tik zīmēt!

Mani hobiji ilgus gadus ir «slapjās lietas» — niršana un burāšana. Ar niršanu nodarbojos apmēram 30 gadus. Iesāku skolas laikā 70. gados, kad trenējos zemūdens sportā. Studiju laikā strādāju glābšanas stacijā par ūdenslīdēju. Pirms vairākiem gadiem pabeidzu PADI kursus un nu ar niršanu «jaunās skaņās» nodarbojos savam priekam. Braucot ar «Mildu», mēs izmantojām iespēju nirt visos okeānos un visādās vietās! Ar burāšanu nodarbojos vairāk nekā 20 gadus.

Apģērbs, aksesuāri

Ievēroju lietišķo darba stilu — mans darba apģērbs ir uzvalks un kaklasaite. Mans stils ir arī ādas vestīte, kas man parasti vienmēr ir mugurā. Vēl klāt vienmēr ir zīmulis, tas arī, tā teikt, klāt pie stila.

Rakstura iezīmes

Viennozīmīgi — jābūt spējai «sarunāt» ar klientu, pierādīt un pārliecināt. Tas ideālais variants ir, kad pasūtītājs atnāk ar savām domām, bet aiziet ar manējām.

Diemžēl šajā biznesā es nevaru taisīt, ko es gribu, jo tas, kurš maksā, tas arī pasūta mūziku. Otrkārt, jāspēj uztaisīt tā, kā tev gribas pašam, un lai arī klientam patīk.

Es nekad neesmu uztaisījis neko tādu, kas man nepatiktu. Vairāk nekā 20 gadu karjeras laikā ir bijusi, šķiet, tikai viena reize, kad nevarēju sarunāt ar klientu un es atteicos no tā projekta. Jo bija tādas prasības, kas man nepatika un mani neapmierināja. Vēl jāprot saorganizēt visu darbu, jo tajā vienmēr iesaistīti arī daudz citi cilvēki.

Īpašas dotības, talanti

Tagad manas dotības jau ir izzudušas, jo tās pēdējos gadus nav koptas: kādreiz zīmēju karikatūras, piedalījos izstādēs, ilustrēju grāmatas. Man tas ļoti patika, un es daudz ar to nodarbojos. Roka ir jātrenē, jāzīmē katru dienu, bet, tā kā es to nedaru, tas jau ir pagājis.

Runājot par talantiem un dotībām, kas attiecas uz profesionālo darbību, es domāju, ka arhitektam galvenais ir pieredze. Vari būt ļoti jauns un talantīgs, bet, ja nav pieredzes, diemžēl nekas tur nevar sanākt.

Pieredze, kas iekrāta ar darbu pie daudz un dažādiem projektiem. Jo lielāka pieredze, jo labāk iznāk. Jo visas mājas taču ir vienādas: katrā mājā ir virtuve, tualete, lielā istaba, kabinets un pāris guļamistabas. Tāpat kā mūzikā ir tikai 7 notis. Galvenais ir sakomponēt: salikt, izdaiļot un pierādīt, ka tā vajag! Un vēl, protams, svarīgi šajā procesā ir arī celtnieki, no viņiem ir ļoti daudz kas atkarīgs.

Sociālā vide

Draugu un paziņu loks ir plašs. Pārsvarā tie ir radoši ļaudis, arhitekti un burātāji. Mani draugi ir gadiem, gadu desmitiem pārbaudīti cilvēki. Ar viņiem kopā es esmu burājis, strādājis un kopā mācījies skolā. Visi ir gadiem pārbaudīti, jauni faktiski klāt nenāk.

Bet globālākā mērogā es viennozīmīgi un ar pilnu atbildības sajūtu varu apgalvot, ka dzīve šeit, Latvijā, ir laba un paliek aizvien labāka. Ja kāds činkst, ka ir slikti, tad tas nav taisnīgi. Es divus gadus skatījos pasauli un redzēju daudzas valstis, pilsētas, vietas un cilvēkus. Patiešām tas ir bez jebkādas nostaļģijas, vienkārši tā tas ir.

Ģimene

Mana sieva ir arhitekte, mums arī ir zināma profesionāla sadarbība. Ir divas meitas, viņas strādā un studē. Mājās ir arī suns un kaķis.

Atpūta

Lielākoties visa mana atpūta saistīta ar burāšanu un niršanu. Tā kā man pašam ir sava kompānija, tad tāds oficiāls atvaļinājums principā neeksistē. Man atvaļinājums ir tad, kad es nestrādāju. Un, kad es nestrādāju, tad es vai nu nirstu vai burāju. No ziemas sporta veidiem apzināti esmu izvairījies, un izskatās, ka es esmu vinnējis, jo ziemas tagad vairs nav.

Ceļošana gandrīz vienmēr ir pakārtota vai nu darbam, vai hobijiem — tie mēdz būt komandējumi, bet lielākoties burāšana vai niršana. Lai gan vienu reizi mēs ar ģimeni tāpat aizbraucām uz Austriju. Arī bez «Mildas» ekspedīcijas ar niršanas braucieniem ir izlūkotas daudzas vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu