Valmieras teātrī būs Aleksandra Vampilova lugas «Pīļu medības» pirmizrāde

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valmieras drāmas teātrī (VDT) svētdien, 19. oktobrī, būs pirmizrāde Aleksandra Vampilova lugai «Pīļu medības», aģentūrai LETA pastāstīja VDT literārās daļas vadītāja Evita Sniedze. Iestudējuma režisors ir Pēteris Krilovs.Dramaturgs Aleksandrs Vampilovs (1937-1972) gāja bojā, noslīkstot Baikāla ezerā divas dienas pirms 35. dzimšanas dienas. Dzīves laikā viņš nepiedzīvoja nevienu savu lugu iestudējumu, darbi netika publicēti, par autora dramaturģijas novatorismu uzzināja tikai pēc dramaturga nāves, pauda Sniedze.

Vampilovu dēvē par vienu no čehoviskākajiem dramaturgiem, kuram izdevies jūtīgi uztvert un pārraidīt padomju laika pazudušo cilvēku dzīvi. Un viņa lugas dēvē par komēdijām, kurās smeldzīgi un smieklīgi tiek atklāts kāds dzīves nogrieznis. Radītie varoņi mēģina veidot jaunu vērtību skalu citiem un sev, viens no tādiem ir arī Zilovs, galvenais varonis lugā «Pīļu medības».

«Pīļu medību» notikumi sākas ar kādu rītu Zilova dzīvoklī, kad viņš saņem ielūgumu uz savām bērēm un arī kapu vainagu, un tad jauneklis, kuram šai dzīvē, šķiet, piederējis pilnīgi viss — sieva, draugi, mīļākās, it kā hobijs — pīļu medības un arī jauniegūts dzīvoklis -, atceras pēdējo dienu notikumus.

«Kaut arī pagājis tik ilgs laiks kopš lugas uzrakstīšanas, mainījusies sociālā iekārta, vērtības un dzīvokļu cenas, izrādes režisors Pēteris Krilovs iezīmē tās kopīgās līnijas, kas nezūd arī daudzu gadu putekļos, un dramatiskajā komēdijā izaug laika un iekārtas radītās ciniskās paaudzes atjēgšanās traģisms,\" sacīja Sniedze.

Galvenajā lomā izrādē — Kaspars Zvīgulis vai Andrejs Āboltiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu