Mjanmā par valsts noslēpuma atklāšanu notiesāti "Reuters" žurnālisti

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Mjanmas tiesa diviem aģentūras "Reuters" žurnālistiem par mēģinājumu atklāt valsts noslēpumu, kas izpaudies, vācot materiālus par rohindžu slaktiņiem, pirmdien piespriedusi septiņu gadu cietumsodu.

Abi notiesātie, kas kopš savas aizturēšanas decembrī atradušies apcietinājumā, ir Majnmas pilsoņi.

Likums par oficiālajiem noslēpumiem, par kura pārkāpšanu notiesāti abi žurnālisti, saglabājies vēl no britu koloniālā perioda, un tajā paredzētais maksimālais soda mērs ir 14 gadu ilgs cietumsods.

"Reuters" žurnālistu lieta izraisījusi starptautiskās sabiedrības sašutumu kā piemērs Mjanmas centieniem apslāpēt ziņas par drošības spēku operāciju, kas pērn tika vērsta pret islamticīgo rohindžu minoritāti.

Armijas "tīrīšanas operācijas" rezultātā 700 000 rohindžu bijuši spiesti bēgt uz kaimiņos esošo Bangladešu, un viņi stāsta par drošības spēku veiktajām izvarošanām, slepkavošanām un dedzināšanām.

"Reuters" žurnālisti nolieguši tiem izvirzītās apsūdzības, apgalvojot, ka tās ir safabricētas, viņiem vācot materiālus par desmit rohindžu nogalināšanu vienā no ciematiem, kas cietis armijas operācijas laikā.

Žurnālisti stāsta, ka viņi vakariņojuši kopā ar kādu policistu, kas tiem nodevis dokumentus par šo lietu, bet pēc iziešanas no restorāna abi reportieri aizturēti.

Tomēr tiesa atzina, ka apsūdzētajiem "bija nodoms kaitēt valstij" un viņi tādējādi pārkāpuši likumu par valsts noslēpumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu