Lūk, viegli pieejami produkti, kas ļaus enerģiski sagaidīt vakaru

22 enerģijas avoti!
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panther Media/Scanpix

Ja šķiet, ka sāk izsīkt spēki un dienas noslēgumu sagaidīt mundrai vai mundram kļūst aizvien grūtāk, nav obligāti jāķeras pie cukura trauka un enerģijas dzērieniem, raksta www.healthline.com. Jo mājās, dārzā vai tuvējā veikalā noteikti būs kāds no šiem produktiem, kuru iedarbība ir līdzvērtīga.

1. Lēcas

Lēcas ir barības vielu avots, kas nemaksā faktiski neko. Augstais šķiedrvielu daudzums palīdzēs stabilizēt cukura līmeni asinīs un enerģiju visas dienas garumā.

2. Tuncis

Tunča gaļā ir ļoti daudz olbaltumvielu un B vitamīna, kas dos ne tikai enerģiju, bet palīdzēs arī tikt vaļā no liekā svara.

3. Pupiņas

Pupas sagādā gan sāta sajūtu, gan arī ir labs līdzeklis pret nogurumu dienas vidū. Olbaltumvielas palīdz uzturēt vienmērīgu cukura līmeni asinīs, bet ogļhidrāti ir teicams enerģijas avots kā smadzenēm, tā arī ķermenim.

4. Olas

Ne velti olas ir viena no iecienītākajām brokastu sastāvdaļām. Olās ir daudz augstas kvalitātes olbaltumvielu, kā arī mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes, kas notur enerģijas līmeni un vienlaikus attur no pārēšanās.

5. Kvinoja

Balandu dzimtas graudaugs, ko savulaik lielos apjomos audzēja gan inki, gan maiji. Tas satur vairāk olbaltumvielu nekā pārējie graudaugi, kā arī magniju, mangānu, fosforu un citas vielas un ir lielisks enerģijas avots visas dienas garumā.

6. Pilngraudu pārslas

Šādas brokastu pārslas satur daudz šķiedrvielu. Tās savukārt gādā, ka, baudītas no rīta, līdzsvaro glikozes nonākšanu asinsritē un nodrošina enerģiju visas dienas garumā.

7. Čia sēklas

Tās var pievienot jebkuram smūtijam vai jogurtam. Čia sēklas vienmērīgi dod spēku, jo tām raksturīga labi sabalansēta tauku, šķiedrvielu un olbaltumvielu attiecība, kā arī zems ogļhidrātu īpatsvars. Tās neveicinās straujas cukura līmeņa izmaiņas asinīs, līdz ar ko mazāks ir arī pārēšanās risks vēlāk.

8. Zaļā tēja

Tāpat kā kafijā, arī zaļajā tējā ir daudz kofeīna. Tā satur arī timīnu, kas palīdzēs saglabāt modrumu un piedevām veicinās tauku "dedzināšanu".

9. Jogurts

Jogurts ir lielisks olbaltumvielu avots. Turklāt tas labi sader ar dažādām piedevām - riekstiem, augļiem, kas paspilgtina tā garšu.

10. Apelsīni

C vitamīna nevar būt par daudz, un divas stundas gurdums būs mazāks.

11. Rieksti

Dažādi rieksti, tostarp zemesriekstu sviests un mandeles, ir barības vielām bagāti. Tos viegli paņemt līdzi it visur, kurp dodies.

12. Laša gaļa

Lasis zināmā mērā ir delikatese. Taču tā omega 3 taukskābes un olbaltumvielas ir spēka un veselības avots muskuļiem. 

13. Ķirbju sēklas

Tās satur olbaltumvielas, veselīgos taukus, mangānu, magniju, fosforu un cinku. Sēklas var ēst tāpat vien vai arī pievienot salātiem, lai gūtu papildu spēkus dienas aizvadīšanai.

14. Āboli

Ābolos ir daudz vitamīnu un minerālvielu, kā arī vienkāršo ogļhidrātu, kas ir ātrdarbīga degviela ikdienas gaitās.

15. Banāni

Banāni mūsdienās ir viegli pieejami, un tajos ir daudz glikozes, kas ir ātri iegūstamas enerģijas avots. 

16. Spināti

Zaļajās lapiņās ir ne tikai daudz dzelzs, bet arī aminoskābju, tostarp tirozīna, kas ir možuma un uzmanības sakne. 

17. Mellenes

Mellenēm piemīt īpašība novērst nogurumu pēc maltītes. Tajās ir maz cukura, taču daudz šķiedrvielu, kas ir ideāla kombinācija, lai organismā būtu daudz enerģijas. Ogas ieteicams ēst tāpat vien, kā arī izmantot kā piedevu jogurtam un smūtijos.

18. Tumšā šokolāde

Ziemeļarizonas universitātē reiz tika veikts pētījums, kas apliecināja vērības pieaugumu pēc apēstas šokolādes ar 60% kakao saturu. Jāteic gan, ka tā nav zaļā gaisma šokolādes tāfelīšu ēšanai. Pietiks ar mazu gabaliņu. Tiesa, kakao saturam jābūt vismaz 70%.

19. "Studentu brokastis"

Žāvētu augļu, riekstu un sēklu maisījums ir brīnišķīgs līdzeklis mirkļos, kad pielavās nogurums. Tam gan ir arī trūkumi, jo pārāk liels šāda maisījuma patēriņš var veicināt aptaukošanos.

20. Kafija

Kafija daudziem ir līdzeklis darba dienas sekmīgai aizvadīšanai. Kādā pētījumā gan secināts, ka kafija palīdz arī svaru zālē. Proti, vīri, kuri pirms treniņa bija dzēruši 2-3 tasītes kafijas, svaru spiešanā guļus un kāju vingrinājumos bija pārāki par citiem eksperimenta dalībniekiem.

21. Liesa liellopa gaļa

Liellopa gaļā ir daudz olbaltumvielu un aminoskābju. Apvienojumā ar dārzeņiem tas ir viens no labākajiem un līdzsvarotākajiem enerģijas avotiem.

22. Ūdens

Dehidrācija ir viens no enerģijas zuduma cēloņiem. Tādēļ nākamreiz, kad jutīsi nespēku, iemalko glāzi ūdens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu