Par tiesu varas prestiža graušanu tiesas priekšsēdētājam Strazdam izsaka rājienu. (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesnešu disciplinārkolēģija otrdien par tīšu likumpārkāpumu un tiesu varas prestiža graušanu ar rājienu sodījusi Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu.

Viņš ar tiesas nolēmumu apstiprinājis Zemgales rajona tiesu izpildītāju Ivara Kibermana un Jāņa Lazdāna pretlikumīgās darbības, atsavinot pensionārei Birutai Vaiteniecei piederošo nekustamo īpašumu, informēja AT preses sekretāre Baiba Dārzniece. Iepazīstoties ar lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu, lietas materiāliem, kā arī uzklausot Strazda paskaidrojumus, disciplinārkolēģija nolēma noteikt Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājam disciplinārsodu. Disciplinārkolēģija konstatēja, ka Strazds ir tīši pārkāpis likumu, nepārbaudot visus lietas apstākļus un nepievēršot uzmanību tam, ka zemesgabala novērtējumu veica fiziska persona, kura nebija tiesīga to darīt. Tiesnesis nebija ņēmis vērā arī to, ka Vaiteniece bija apstrīdējusi Rīgas domes Finanšu departamenta lēmumu likumību, kas atrodas izskatīšanā Rīgas apgabaltiesā. Tiesnešu disciplinārkolēģija uzskata, ka Strazds šādā veidā nodarījis kaitējumu arī tiesu varas prestižam. BNS jau klāstīja, ka pensionārei pieder zeme 28 393 kvadrātmetru platībā un uz tās atrodas arī koka dzīvojamā ēka. Zemes kadastrālā vērtība ir 93 891 lats. Pēc Rīgas domes rīkojuma par nodokļu parādu 929,67 latu un 1629,78 latu apjomā piespiedu piedziņu Zemgales rajona tiesu izpildītāji parāda piedziņu vērsa pret Vaitenieces nekustamo īpašumu. Kibermans vēstulē tālākās darbības šajā lietā uzticēja veikt Ziemeļu rajona tiesu izpildītājiem, lai gan tas ir pretrunā likumā noteiktajiem tiesu izpildītāju kantoru darbības apgabaliem. Tiesu izpildītāji Vaitenieces nekustamā īpašuma vērtēšanu uzdevuši Iekšlietu ministrijas firmai "Assets", kurai nepieder nekustamā īpašuma vērtēšanas licence. "Assets" īpašumu novērtējis par 21 520 latiem, bet izsolē tas pārdots firmai "Emerald Investment LLC" par 21 820 latiem, klāstīja Dārzniece. Viņa norādīja, ka nav pierādījumu arī tam, ka "Emerald Investment LLC" samaksājuši likumā noteikto drošības naudu desmit procentu apjomā no novērtējuma. Nav arī noskaidrots, vai likums par zemes reformu pilsētā minētajai firmai dod tiesības iegūt īpašumā zemi. AT apturējusi tiesneša Strazda lēmuma izpildi un nosūtījusi lietu uz Zemgales priekšpilsētas tiesu izskatīšanai citā sastāvā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu