LTV un BNS publicē vēlētāju aptaujas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Plkst.20 Latvijā slēgti visi 944 vēlēšanu iecirkņi un vēlēšanu komisijas ķērās pie balsu skaitīšanas, lai noteiktu mandātu sadalījumu 8.Saeimā. Latvijas televīzija ir aptaujājusi 15 941 vēlētājus, un rezultāti liecina, ka tikai divas līdzšinējās varas partijas var pretendēt uz iekļūšanu Saeimā. 21% respodentu ir atteikušies atklāt savu politisko izvēli un aptaujās nav piedalījušies arī ārzemju latvieši.

Uzreiz gan jāpiebilst, ka televīzijas rīkotajā aptaujā 3 331 cilvēks (21%) atteicās atbildēt uz jautājumu, par kuru partiju viņi balsoja, un liela daļa šo vēlētāju jau tradicionāli varētu būt PCTVL atbalstītāji. Pētījumā nav ņemts vērā arī ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu viedoklis, kas nedaudz varētu uzlabot "tēvzemiešu" pozīcijas. Gan BNS, gan arī LTV rīkotās aptaujas rezultāti ir diezgan līdzīgi. 5% barjeru LTV rīkotajā aptaujā ir pārvarējušas “Jaunais laiks” (22,5%), Tautas partija (15,3%), PCTVL (10,3%), Latvijas Pirmā partija (8%) un Zaļo un zemnieku savienība (7,3%). Latvijas televīzijas aptauja arī liecina, ka TB/LNNK var rēķināties tikai ar 4,2% balsu, bet “Latvijas ceļam” tajā ir tikai 3,9%. Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) ar 2,5% balsu Saeimā neiekļūtu, liecina aptauja. Vēlētāju aptauju ir veikusi arī aģentūra BNS, kas kopumā uzklausījusi 6 029 vēlētājus. Šis pētījums gan uzrāda, ka “tēvzemieši” tomēr var rēķināties 7 vietām Saeimā. Rēķinot pēc deputātu mandātiem arī BNS aptaujā līdera lomā ir “Jaunais laiks” ar 31 vietu Saeimā. Tam seko PCTVL (22 mandāti), Tautas partija (18 vietas Saeimā), Latvijas pirmā partija (13 balsis) un Zaļo un zemnieku savienība (9 mandāti). BNS veiktā aptauja liecina, ka par "Jauno laiku" savas balsis atdevuši 26,8% vēlētāju, par PCTVL - 18,1%, Tautas partiju - 14,7%, Latvijas Pirmo partiju - 9,7%, Zaļo un zemnieku savienību - 7,7%, bet par "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK - 6,5%. Aptaujas dati liecina, ka 5% barjeru, kas nodrošina iekļūšanu Saeimā, nepārvar līdzšinējā valdošās koalīcijas partija "Latvijas Ceļš", kurai izdevies piesaistīt tikai 4,9% vēlētāju balsu. Savukārt par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju balsis atdevuši 4% vēlētāju. Pārējām vēlēšanās kandidējušajām partijām nav izdevies piesaistīt nozīmīgu vēlētāju skaitu. Rīgas vēlēšanu reģionā visvairāk vēlētāju ir balsojuši par partiju "Jaunais laiks", apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" un Tautas partiju. Vidzemē visvairāk balsots par "Jauno laiku", Tautas partiju un Latvijas Pirmo partiju, Latgalē - par PCTVL, "Jauno laiku" un Tautas partiju, Zemgalē - par "Jauno laiku", Tautas partiju un PCTVL, bet Kurzemē - par "Jauno laiku", Tautas partiju un Latvijas Pirmo partiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu