Vēlēšanu priekšvakarā: jaunās partijas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katras Saeimas vēlēšanas atjaunotajā Latvijā rod arvien jaunas iespējas parlamentā pieteikt sevi jaunām partijām. Parasti opozīcijā esošās partijas ir bijušas tās, kuras dod vietu jaunajiem. 8. Saeima, rādās, nebūs izņēmums, un, ja pirms gada vēl runāja par to, vai vispār pastāv iespēja radīt kādu jaunu nopietnu politisku spēku, tad šis laiks ir mainījis situāciju tā, ka šobrīd uz vietām Saeimā nopietni pretendē jau trīs jauni politiski veidojumi.

Līdzšinējās Saeimas vēlēšanas ir parādījušas, ka jaunās partijas reālajā valsts darbā nav situācijas noteicējas. Par izņēmumu ir uzskatāma Tautas partija, kura savas pozīcijas kopš 7. Saeimas vēlēšanām ir krietni nostiprinājusi. Parasti jauno partiju iekļūšana Saeimā ir vienreizējs notikums un daļa no partijām pajūk vai izjūk jau pirmajos Saeimas darbības gados. Tomēr sabiedrības uzticību un simpātijas jaunās partijas spēj rast arvien. Par galveno iemeslu ir uzskatāma pastāvošā plaisa starp valsts varu un sabiedrību, un ļaudis katrā jaunā politiskajā partijā arvien saskata kādu cerību, ka situācija tiks mainīta. Tāpat cilvēkus ir nomocījuši līdzšinējo politisko spēku ķīviņi un katra jauna partija gan līdzšinējiem politiķiem, gan jaunajiem ir labs veids, kā noturēt sabiedrības atbalstu. Ja pavēro jauno partiju ceļu uz Saeimu, tad viegli redzams, ka visvairāk to nodrošinājuši ievērojami finansiāli līdzekļi, kuri tiek tērēti apjomīgām reklāmas kampaņām. Partiju ideoloģija, programmas pat personālijas ir bijis mazāk svarīgs faktors, kas veicinājis sabiedrības atbalstu. Tomēr vēl arvien priekšvēlēšanu laiks parāda, ka ieguldītais naudas daudzums ir noteicošais ne tikai jauno partiju nokļūšanai Saeimā. Tāpat jauno partiju būtiska priekšrocība ir politiskā nevainība, kura neļauj partiju saistīt ar ievērojamiem skandāliem un agrākām likstām. Pieminot kādu no jaunajām partijām, der padomāt, kādu motīvu vārdā šīs partijas ir radītas. Nu jau triju Saeimu laikā var droši apgalvot, ka jaunās partijas nav spējušas politiskajā darbā ienest jaunas idejas vai darbības metodes, ko patiesībā vēlētāji allaž ir gaidījuši no šīm partijām. Kopumā partiju solītais neatšķiras un vēlētāju izvēli nosaka jau pieminētā priekšvēlēšanu kampaņa un partiju lokomotīves. Tomēr der neaizmirst, ka jaunās partijas var būt labs veids, kā līdzšinējie politiskie spēki spēj noturēt savas pozīcijas. Un pašreizējā situācija liek arvien vairāk par to domāt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu