Kā Klintons ieradās uz pusdienām un uztaisīja 9 miljonus.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušajam ASV prezidentam Bilam Klintonam ir izdevies izveidot tik veiksmīgu “runāšanas” karjeru, ka tautieši sākuši viņu dēvēt par Dolāra Bilu.

No Šanhajas līdz Londonai, no Tokijas līdz Ņujorkai ASV eksprezidents ir pārvērtis sevi par viena cilvēka viesizrādi un miljoniem dolāru vērtu biznesu. Starptautiskās runas vienmēr ir bijis ienesīgs avots tādiem bijušajiem valsts vadītājiem, kā Margarita Tečere, Mihails Gorbačovs un Henrijs Kisindžers. Arī Tonijam Blēram šis varētu būt lielisks papildu ienākums pēc aiziešanas pensijā. Taču Bils Klintons ir sava aroda meistars. Viņa sieva senatore Hilarija, kas pati ir diezgan ienesīgs uzņēmums, pagājušās nedēļas nogalē Senāta pieprasītajā finansu atskaitē atklāja, ka bijušais prezidents Bils Klintons kopš piecelšanās no ASV vadītāja krēsla, pagājušajā gadā no pēc pusdienu runām un parādīšanās sabiedrībā ģimenes budžetu ir papildinājis ar visai apaļu summiņu – 9,2 miljoniem dolāru. Turklāt eksprezidents ievāks ražu par 10 miljoniem dolāru, kurus Klintons saņems par viņa gaidāmo grāmatu. Braukājot no kontinenta uz kontinentu, Dolāra Bils saņem, sākot no 100 000 par vienu runu līdz pat 450 000 dolāru par trīs dienu vizīti Japānā un 400 000 par trīs dienām kopā ar nacionālo Ebreju Fondu. Klintona pārstāve Džulija Peina noliedza baumas, ka Klintons vienkārši ceļo, lai uzstātos un savāktu čekus. ”Viņa runas par globalizāciju ir saturīgas un interesantas, turklāt viņš labprāt atbild uz auditorijas jautājumiem,” laikrakstam ”New York Times” sacīja Peina. Kopumā ir bijušas 59 runas. Tiesa gan, dažas no tām ir bijušas visai vājas. Pagājušajā mēnesī ”The Observer” reportieris Ķīnā Džons Gitings ziņoja, ka runa Šenženā, par kuru Bilam samaksāja 250 000 dolāru, bija, maigi sakot, vāja. Pirmkārt, viņš nokavēja, un, otrkārt, viņš gandrīz nebija gatavojies. Viņa runa bija grūti izprotama, un dažas augstas amatpersonas pat noņēma austiņas, caur kurām tika nodrošinās tiešais tulkojums. Savukārt pagājušajā gada decembrī Londonā Klintona lekcija bija iespaidīga, un tā tika augsti novērtēta. Viņš runāja 40 minūtes, neizmantojot pierakstus, par ko saņēma aplausu vētru. Visdevīgāk Bils ticis atalgots Itālijas publisko attiecību forumā, kur par vienu vakaru viņš saņēma 350 000 dolāru. Savukārt viszemāk Klintonu novērtēja Londonas Ekonomikas skola. Prezidentam tika „atsviesti” tikai 28 000. Taču, neskatoties uz visai lielajām saņemtajām naudas summām, Dolāra Bils joprojām nobāl savu priekšgājēju priekšā. Džordžs Bušs, pašreizējā ASV prezidenta tēvs, par vienu runu saņēma 14 miljonus dolāru vērtu kādas telekomunikāciju kompānijas akciju paketi. 1989. gadā Ronalds Reigans iebāza makā divus miljonus par garu nedēļas nogali Tokijā. Lai arī daži Klintonu uzskata par naudas rausēju, tomēr interešu konfliktu dēļ viņš ir pamanījies atteikt vairākiem uzaicinājumiem uzstāties. Lai gan eksprezidents pamanās visai labi nopelnīt, tomēr viņa izdevumi nebūt nav mazāki. Klintoni tiesas izdevumos jau samaksājuši 1,3 miljonus dolāru, no kuriem lielākā daļa sedz Monikas Levinskas skandālu. Tiek ziņots, ka Klintoni advokātiem vēl joprojām ir parādā 1,75 – 6 miljonus dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu