Māris Vītols nonāk interešu konfliktā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagāšnedēļ deputāti grozījuši likumu “Par akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem”, paredzot 3 procentus šā nodokļa ieskaitīt Sporta spēļu atbalsta fondam. Fonds ir pirms trim mēnešiem dibināta sabiedriska organizācija, kuras valdes priekšsēdētājs ir Saeimas deputāts Māris Vītols. Vītols nonācis interešu konfliktā, tā uzskata Saeimas deputāte Ingrīda Ūdre. Viņa notikušo raksturo kā klasisku korupcijas piemēru un aicinājusi Valsts prezidenti neizsludināt likuma labojumus.

Tikai četras dienas Saeimai bija vajadzīgas, lai sagatavotu izmaiņas likumā Par akcīzes nodokli. Pirmdien Sporta spēļu atbalsta fonda direktors Andris Strīķis vērsās Saeimas Budžeta komisijā ar lūgumu iekļaut likumā šādu normu, un jau ceturtdien šis priekšlikums kā steidzams tika nobalsots.

Daļai Vītola kolēģu radušās aizdomas, ka deputāts nonācis interešu konfliktā. Viņš, būdams Finansu un budžeta komisijas priekšsēdētāja vietnieks, piedalījies valsts budžeta līdzekļu gādāšanai savai sabiedriskajai organizācijai.

Ingrīda Ūdre: “Interešu konflikta situācija rodas tajā gadījumā, ja amatpersona pieņem lēmumu, kas dod kādas ekskluzīvas tiesības vai kādu labumu tai iestādei vai organizācijai, vai uzņēmumam, kurā šī persona darbojas.”

Māris Vītols: “Es šos pārmetumus pilnībā noraidu, jo šeit nav nekāda interešu konflikta. Šos pienākumus fondā es veicu sabiedriskā kārtā, nesaņemot nekādu materiālu atlīdzību.”

Report.: Māris Vītols atbilstoši fonda statūtiem tomēr var saņemt kompensāciju par izdevumiem, kas radušies, pildot uzdevumus. Bez Vītola fonda valdē ir dibinātāji piecu sporta spēļu – futbola, hokeja, basketbola, volejbola un rokasbumbas federāciju pārstāvji – Guntis Indriksons, Kirovs Lipmans, Ojārs Kehris, Atis Sausnītis un Andrejs Brencēns.

Māris Vītols zināms ne tikai kā Saeimas Sporta apakškomisijas izveidotājs. Viņa sportiskās aktivitātes ietver arī cīkstēšanos ar citiem parlamentāriešiem. Vītols savulaik kā izglītības ministrs atbalstījis lēmumu pieņemšanu par dabas draugu Saulesdārza iznomāšanu ar Gunta Indriksona “Skonto” saistītajam uzņēmumam “Ķeizarmežs”.

Vītols dalību fondā skaidro ar vēlmi atturēt jauniešus no nonākšanas alkohola un narkotiku varā.

Māris Vītols: “Bieži vien mani pārsteidz, ka varbūt deputāti ir gatavi piešķirt līdzekļus, lai veidotu jaunas ieslodzījuma vietas mazgadīgiem noziedzniekiem, lai veidotu jaunus piespiedu ārstēšanas centrus tiem jauniešiem, kas nonākuši atkarība no narkomānijas un alkoholisma, kas faktiski un vienīgi ir cīnīšanās ar sekām, bet nevelta pietiekamu uzmanību, lai piešķirtu pietiekamu finansējumu izglītības, sporta un kultūras programmām.”

Report.: Papildu līdzekļu piešķiršanu sportam Sporta pārvaldes vadītājs Einārs Fogelis vērtē atzinīgi un cer, ka aptuveni 700 tūkstoši latu netiks atņemti citiem sporta veidiem.

Einārs Fogelis: “Sporta federācijas noteikti protestēs, ja kāds kādā citā budžeta sadaļā, izmantojot vakardienas balsojumu, līdzekļus ņems nost.”

Report.: Saeimas deputātiem radies jautājums, kādēļ nauda piešķirta tieši spēlēm, kas nebūt nav trūcīgākā fizisko aktivitāšu nozare? To Vītols skaidro ar sporta spēļu aktivitāti. Skeptiķi uzskata, ka fonds kā sabiedriska organizācija var nebūt pietiekami caurspīdīgs savā finansu darbībā.

Einārs Fogelis: “Runājot par šiem valsts budžeta finansu līdzekļiem, kurus akumulē fondi, dažādi ir jākontrolē, lai līdzekļi tiktu izmantoti tikai tiem mērķiem, kam tie paredzēti. Ja šajā gadījumā ir paredzēti jaunatnes sporta attīstībai, ja šajā gadījumā ir paredzēta valsts nacionālo izlašu sagatavošana startiem atbildīgos starptautiskos turnīros, tad, protams, šiem līdzekļiem šiem mērķiem jābūt arī izlietotiem.”

Report.: Teorētiski fonds nevarēs saņemt valsts naudu ātrāk, kamēr tā statuss nebūs līdzīgs Kultūrkapitāl fondam, tā rēķins atradīsies valsts kasē un programmas būs apstiprinājusi valdība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu