Zviedrijā dzīvojošs igaunis no prāmja "Estonia" upuru ģimenēm izkrāpis vairāk nekā 5 miljonus Igaunijas kronu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrs Gunars Bedreuss, solot sākt tiesas prāvu pret prāmja "Estonia" īpašniekiem, no upuru ģimenēm izkrāpis vairāk nekā piecus miljonus Igaunijas kronu (178 000 Ls), pirmdien ziņo laikraksts "Eesti Paevaleht".

Uz Zviedriju emigrējušais igaunis Bendreuss pēc savas iniciatīvas 1995.gadā izveidoja upuru atbalsta grupu DIS, tās vadībā iesaistot vairākus savus radiniekus. Viņš organizēja vairākas tikšanās, aicinot upuru radiniekus iesniegt prasību tiesā pret Vācijas kuģniecību "Meyer Werft" un sertifikācijas firmu "Bureau Veritas". No Igaunijas un citu Baltijas valstu iedzīvotājiem prasīti 195 ASV dolāri (123,44 Ls) un no zviedriem 300 dolāri (189,90 Ls) par advokātu nolīgšanu. Saskaņā ar laikrakstam pieejamo informāciju naudu samaksāja 628 igauņi un 593 zviedri. Pavisam Bedreuss saņēmis 300 360 ASV dolārus (190 128 Ls). Bendreuss lūdzis arī Zviedrijas valdības palīdzību un esot saņēmis vienu miljonu zviedru kronu (61 800 Ls). "Eesti Paevaleht" raksta, ka Bendreuss patiešām nolīdzis dažus ASV, Zviedrijas, Francijas un Igaunijas advokātus, lai sagatavotu lietu iesniegšanai Parīzes tiesā, taču vēlāk viņš tos atbrīvojis. Divi atlikušie advokāti - Henings Vite un Eriks Šmills - patiešām iesnieguši prasību tiesā, taču ziedotāji nav saņēmuši nekādu sīkāku informāciju, ne arī ziņas par to, ko īsti Bendreuss iesūdzējis. Vairāki ziedotāji laikrakstam sacīja, ka Bendreuss, kurš par savu darbu esot saņēmis ikgadēju atalgojumu 600 000 Zviedrijas kronu (37 080 Ls) apmērā, atsakās atbildēt uz telefona zvaniem vai vēstulēm, kurās pieprasīts ziņot par to, kā nauda izlietota. Prāmis nogrima vētras apstākļos ceļā no Tallinas uz Stokholmu 1994.gada 28.septembrī, paņemot 852 cilvēku dzīvības. Oficiāli par nelaimes iemeslu tika minētas nepilnības kuģa priekšgala paceļamajā vizierī, tomēr daudzi to apšauba.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu