Zviedrijas valdība varētu sākt jaunu izmeklēšanu "Estonia" lietā .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas valdība šodien izskatīs jautājumu par jaunas oficiālas izmeklēšanas iespēju prāmja "Estonia" katastrofas cēloņu noskaidrošanā, ziņo Somijas ziņu aģentūra STT.

Apspriedei pamatu devusi amerikāņu uzņēmēja Grega Bēmisa un vācu žurnālistes Jutas Rābes ekspedīcija uz prāmja nogrimšanas vietu. Izmeklēšanas atsākšanu atbalsta arī Starptautiskā transporta federācija ITF un Ziemeļvalstu reģionālā federācija NTF, kuras uzskata, ka "Estonia" bija nedroša, jau dodoties no Tallinas uz Stokholmu. Prāmis nogrima vētras apstākļos ceļā uz Stokholmu 1994.gada 28.septembrī, paņemot 852 cilvēku dzīvības. Oficiāli par nelaimes iemeslu tika minētas nepilnības kuģa priekšgala paceļamajā vizierī, tomēr daudzi to apšauba. Gada sākumā Somija paziņoja, ka negatavojas veidot jaunu komisiju prāmja "Estonia" bojāejas apstākļu noskaidrošanai. Par Somijas lēmumu bija teikts oficiālā vēstulē, ko Somijas tieslietu ministrs Johanness Koskinens nosūtīja Zviedrijas valdības loceklei Monai Salīnai. Vēstulē arī uzsvērts, ka privātās ekspedīcijas mēģinājumi noskaidrot lietas apstākļus, nirstot pie kuģa vraka pagājušajā vasarā, neko nav devuši. Koskinens ar to norādīja uz Rābes un Bēmisa pagājušās vasaras ekspedīciju, kas sabiedrībā tika ļoti dažādi vērtēta. Ekspedīcijas nirēji ieguva kuģa vraka metāla paraugus, kam, pēc meklētāju domām, vajadzēja apstiprināt sprāgstvielu klātbūtni. Lai izveidotu jaunu izmeklēšanas komisiju, būtu jāvienojas visām trim iepriekšējās komisijas dalībvalstīm - Zviedrijai, Somijai un Igaunijai. Tikmēr Zviedrijā jaunas komisijas izveidi jau pieprasījuši vairāki pazīstami kuģošanas eksperti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu