Dienvidslāvija nolemj atjaunot diplomātiskās attiecības ar ASV, Vāciju, Franciju un Lielbritāniju .

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienvidslāvijas jaunā valdība ceturtdien izlēmusi atjaunot pilna apjoma diplomātiskās attiecības ar četrām ietekmīgākajām Rietumu valstīm, kas tika pārtrauktas pirms pusotra gada.

Dienvidslāvijas premjerministrs Zorans Zizičs paziņojis, ka Belgrada nolēmusi atjaunot diplomātiskās attiecības ar ASV, Vāciju, Franciju un Lielbritāniju. Šāds notikumu pavērsiens kļuva iespējams pēc līdzšinējā ilglaicīgā Dienvidslāvijas diktatora Slobodana Miloševiča gāšanas pēc prezidenta vēlēšanām notikušās tautas sacelšanās rezultātā oktobrī. Varu pārņēma demokrātiski ievēlētais opozīcijas kandidāts Vojislavs Koštuņica, kurš sācis demokrātiskās reformas. Rietumi jau pozitīvi reaģējuši uz šo Belgradas lēmumu atjaunot diplomātiskās attiecības. Francija savā paziņojumā to novērtē kā "jaunu pozitīvu notikumu" un solīja nekavējoties deleģēt savu vēstnieku. Savukārt Lielbritānijas pilnvarotais pārstāvis Deivids Lendsmens paziņoja, ka Lielbritānija ir "gatava uzņemties savu tradicionālo Dienvidslāvijas tuva drauga lomu un palīdzēt Dienvidslāvijai atgūt stāvokli, uz ko tai ir visas tiesības". Diplomātiskās attiecības tika pārtrauktas pērnā gada martā, kad NATO sāka Dienvidslāvijas bombardēšanu, lai panāktu etniskās vardarbības izbeigšanu pret etniskajiem albāņiem Kosovā un serbu drošības spēku izvešanu no provinces. Jūnijā serbu spēki tika izvesti un Kosovā varu pārņēma ANO administrācija. Vienlaikus Dienvidslāvijas ārlietu ministrs Gorans Svilanovičs žurnālistiem paziņoja, ka Belgrada nodibinās diplomātiskās attiecības arī ar Slovēniju. Slovēnija bija pirmā bijušās Dienvidslāvijas republika, kas 1991.gadā atdalījās no federācijas. Tai nekad vēl nav bijušas diplomātiskās attiecības ar bijušo metropoli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu