Fotostāsts: Izžuvušais Poopo ezers Bolīvijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Izžuvušā Poopo ezera gultne
Izžuvušā Poopo ezera gultne Foto: Reuters/ScanPix

Viena no Bolīvijas pamatiedzīvotāju tautām - uru - Bolīvijas augstkalnē ir dzīvojusi tūkstošiem gadu. Viņi izdzīvoja gan Inku impērijas sastāvā, gan pārdzīvoja ar spāņu kolonizāciju. Uru kopiena ir pārdzīvojusi arī modernizāciju, kas radīja būtiskus izaicinājumus šo cilvēku tradicionālajam dzīvesveidam. Tomēr tagad šī tauta ir spiesta saskarties ar līdz šim nopietnāko pārbaudījumu - klimata izmaiņām. Tūkstošiem gadu uru kopiena ir dzīvojusi pie Poopo ezera, kas ir otrais lielākais ezers Bolīvijā, vēsta aģentūra “Reuters”. 

Gadsimtiem ilgi uru tautas iztika lielā mērā bija atkarīga no Poopo ezerā nozvejotajām zivīm. Tomēr tagad, klimata pārmaiņu rezultātā, Poopo ezers ir izžuvis, tādējādi apdraudot uru dzīvesveidu. 

“Ezers atkal ir izžuvis, jau trešo gadu pēc kārtas. Pirmo reizi ezers izžuva 2014.gadā, kad mēs piedzīvojām dabas katastrofu, kuras rezultātā gāja bojā miljoniem zivju, putnu un augu,” stāsta Poopo ezera zvejnieku kooperatīvu savienības vadītājs Renē Aima Fuentess. 

Viņš stāsta, ka ezera izžūšana ir novedusi pie vietējo iedzīvotāju skaita samazināšanās. 

“Tagad ir mazāk cilvēku. Daļa ir devusies prom, lai varētu izdzīvot. Daļa no viņiem neatgriezīsies, un tas nozīmē, ka mūsu kultūras izdzīvošana nākotnē var būt apdraudēta,” piebilst Fuentess. 

Kā liecina Bolīvijas Oruro Tehniskās universitātes ekspertu teiktais, gaisa temperatūra Bolīvijas augstkalnē ir palielinājusies par 0,9 grādiem pēc Celsija, un tas tikai pastiprina sausuma problēmu. 

Pat ja līst, pieaugošās temperatūras dēļ ūdens iztvaiko ātrāk nekā iepriekš, tādējādi Poopo ezera ūdens krājumiem ir mazāk iespēju pilnvērtīgi atjaunoties. 

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka ezera izzušana viņiem iepriekš šķitusi neiedomājama. 

“Poopo ezerā reiz bija lielas zivis. Mēs nekad nedomājām, ka tas varētu izžūt,” stāsta vietējā iedzīvotāja Evarista Floresa. 

Šobri, lai nodrošinātu sev iztiku, uru kopienas pārstāvji izmēģina roku lauksaimniecībā un amatniecībā. 

Oruro Tehniskās universitātes pārstāvji uzsver, ka pat, ja ūdens Poopo ezerā kaut kādā apjomā atgriezīsies, ezera ekosistēma pilnībā neatjaunosies.   

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu