Sanktpēterburgā policisti bija visnežēlīgākie: reportāža no protesta demonstrācijas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Svētdien vairāk nekā 30 Krievijas pilsētās notika protesta akcijas pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Šajās protesta demonstrācijās policija aizturēja vairāk nekā 800 cilvēku. Protesta demonstrāciju Sanktpēterburgā novēroja arī Krievijas medija “Meduza” pārstāve. Saskaņā ar sākotnējo informāciju, Sanktpēterburgā policija aizturēja vismaz 350 protesta akcijas dalībniekus, nekautrējoties arī lietot fizisku spēku. Starp aizturētajiem ir daudzi nepilngadīgie.

Kā vēstīts, svētdien, kad Krievijā notika reģionālās vēlēšanas, atsaucoties Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija aicinājumam, visā valstī tika rīkoti protesti pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Teju visur varasiestādes mītiņus bija aizliegušas un izvērsušas represijas pret akciju organizētājiem, ziņoja LETA.

Protesta akcijas rīkošana Sanktpēterburgā sākotnēji bija saskaņota ar pilsētas varas iestādēm, tomēr divas dienas pirms pasākuma sākuma pilsētas pašvaldība ierosināja pasākumu pārcelt, ka rezultātā protesta demonstrācija kļuva par nesankcionētu pasākumu.

Foto: AP/Scanpix

Pasākuma rīkotāji attiecās kaut ko mainīt un aicināja pasākuma dalībnieku pulcēties sākotnēji paredzētajā vietā – Ļeņina laukumā pie Somijas stacijas.

Tomēr šajā vietā akcijas dalībniekus sagaidīja lieli policijas spēki. Kā secina “Meduza”, Sanktpēterburgā policija pret demonstrantiem izturējās visrupjāk.

“Meduza” pārstāvei izdevās aprunāties ar vairākiem protesta akcijas dalībniekiem.

“Es atnācu savu vecāku dēļ. Viņi arī gribēja nākt, bet tad, kad uzzināja, ka pasākums nav sankcionēts, nobijās. Man arī ir ļoti bail, bet ko darīt,” stāsta students Aleksandrs.

Savukārt skolniece Marija, kas uz protesta akciju ieradusies pandas kostīmā, stāsta, ka viņa šādas demonstrācijas apmeklē jau gadu.

“Skolotājiem es par to nestāstu. Jo vairāk viņi ir pietuvināti mācību pārziņiem vai direktoriem, jo vairāk viņi slavē [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu,” stāsta Marija.

Protesta akcija sākās salīdzinoši mierīgi, bet pēc tam, kad pasākuma apmeklētāji izvilka plakātus ar uzrakstiem, piemēram, “Putin, kur ir mūsu nauda?”, “Maksājiet pensijas, nevis celiet pilis” un “Jūs mums esat apnikuši”, policijas īpašo uzdevumu vienība OMON sāka aizturēt šo plakātu turētājus, vedot viņus ārā no pūļa un sēdinot netālu šīm nolūkam novietotajos autobusos.

Citi pasākuma dalībnieki cilvēku aizturēšanu pavadīja ar saucieniem “Kauns, kauns!”

Daļa pasākuma dalībnieku arī mēģināja iesaistīties sarunās ar policistiem.

“Puiši, jums kauna nav? Jums taču arī ir mātes. Pensijas attiecas uz visiem,” policistiem jautājusi kāda no akcijas dalībniecēm.

Kādu laiku vēlāk sāka izcelties jau atklātas sadursmes starp mītiņa dalībniekiem un policistiem, kas izvērtās jau masveida protestētāju aizturēšanās.

Līdz plkst.16 pēc vietējā laika Sanktpēterburgā bija aizturēti aptuveni 80 protesta akcijas dalībnieki.

Savukārt līdz plkst.20.30 aizturēto skaits jau bija pieaudzis līdz 354 cilvēkiem, liecina organizācijas "OVD-Info" dati.

Organizācija gan norāda, ka reālais aizturēto skaits varētu būt krietni lielāks.

Kā ziņo aculiecinieki un opozīcijas aktīvisti, vairākiem cilvēkiem aizturēšanas laikā nodarīti viegli miesas bojājumi.

Kā iepriekš ziņoja LETA, Krievijā plānots pensionēšanās vecumu sievietēm pakāpeniski paaugstināt līdz 60 gadiem, bet vīriešiem - līdz 65 gadiem. Pašlaik Krievijā sievietes var pensionēties 55 gadu vecumā, bet vīrieši 60 gadu vecumā.

Pasaules Bankas dati liecina, ka Krievijā vidējais paredzamais dzīves ilgums vīriešiem ir 66 gadi un sievietēm 77 gadi, bet 43% vīriešu var arī nenodzīvot līdz 65 gadu vecumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu