Klusēja 8 mēnešus. Kur atrod ilgstoši bezvēsts pazudušos?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Diāna Gaure
Diāna Gaure Foto: bezvests.lv

Tas nav unikāli, ja pieaudzis cilvēks pazūd no tuvinieku redzesloka un nevēlas komunicēt ar radiniekiem un agrākajiem draugiem, saka organizācijas “Bezvēsts.lv” pārstāve Svetlana Gintere, komentējot 31 gadu vecās Anglijā dzīvojošās Diānas Gaures, pēc radinieku domām, pazušanu astoņu mēnešu garumā. Pēc tam, kad viņas mamma Latvijā uzrakstīja iesniegumu policijā un informācija par meitas pazušanu izplatījās internetā, Diāna pati piezvanīja mātei un pateica, ka ar viņu viss ir kārtībā.

“Gadījumu, kad cilvēki negaidīti aizbrauc uz Īriju vai Lielbritāniju un negrib kontaktēties ar radiniekiem, nav retums, bet šajā gadījumā Diānas mātes teiktais radīja pamatu uztraukumam,” stāsta Gintere.

Nevēlas runāt ar māti

31 gadu vecā sieviete, kas, pēc viņas mātes teiktā, iepriekš uz Latviju bija braukusi regulāri, neieradās pat uz tēva bērēm. Mammas sūtītās vēstules atgriezušās Latvijā. “Bezvēsts.lv” Diānas mātei ieteica uzrakstīt iesniegumu policijā, ko viņa arī izdarījusi. Drīz vien informācija par Diānu izplatījās internetā Lielbritānijas pazudušo personu meklēšanas vietnēs, sociālajos tīklos, Latvijas medijos.

Ja cilvēks ir izsludināts meklēšanā, nepietiek ar to, ka viņš piezvana un saka “es esmu atradies”.

"Ir jāiet uz policiju, kur tiek pārbaudīta cilvēka identitāte. Kaut kas bija noticis, kāpēc mamma gribēja kontaktēties ar meitu, bet viņa ne,” stāsta organizācijas pārstāve. Viņa aicina nebūt vieglprātīgiem, dodoties prom, paziņot par to tuviniekiem.

Gadās, ka cilvēku atrod pēc daudzu gadu prombūtnes. Kāda māte par savu dēlu neko nezināja jau desmit gadus. Vīrieti brīvprātīgie atrada, ubagojot Parīzē Kapucīnu bulvārī. Viņam tika piedāvāta iespēja atgriezties mājās, Latgalē, bet viņš atteicās.

“Katru gadu pazūd 800 līdz 1000 cilvēku. Apmēram puse pazudušo ir bērni un pusaudži. Lielākā daļa tiek atrasti, bet apmēram simts cilvēku liktenis nezināms,” stāsta Gintere. Nereti cilvēka mirstīgās atliekas tiek atrastas pēc vairākiem gadiem.

Dažreiz, kas noticis ar pazudušu personu, tiek noskaidrots, izmeklējot noziegumu. Notikumu ķēdes, kas aizved līdz pirms daudziem gadiem pazudušam cilvēkam, mēdz būt sapiņķerētas.

2017. bezvēsts pazudušas skaitījās 1455 personas, no kurām 520 nepilngadīgas. 2016. gadā bezvēsts pazuda 1243 cilvēki.

Gintere stāsta, ka ir bērni, kas regulāri bēguļo, – dažreiz viņi tiek meklēti vairākās reizes gadā. Visbiežāk bērni bēguļo no bērnunamiem.

Pirms sešiem gadiem notikusi traģēdija

11 gadus vecais Jānis Tkačenko - viens no bērniem ar noslieci uz klaiņošanu. Puisēns pazuda pirms sešiem gadiem – 2012. gada 15.oktobrī aizbēga no Rēzeknes slimnīcas. Pavasarī no aculiecinieka tika saņemta jauna informācija par ar senajiem notikumiem, kas liecināja, ka Jānis varētu būt noslīcis purvainā ezerā Krāslavas novadā.

“Zēns, kas redzēja traģēdiju, tobrīd bija gadu vecāks par Jāni, un visus šos gadus baidījās stāstīt, kas noticis. Tagad viņš atklājis apstākļus,” stāsta Gintere.

“Bezvēsts.lv” sadarbībā ar valsts policiju, jau trīs reizes pārmeklēja ezeru, tomēr neko neatrada, jo meklēšanas apstākļi ir sarežģīti - ne visur bija iespējams piekļūt sarežģītā reljefa dēļ. “Tas nav vienkārši purvs, bet purvs ar divkāršu un vietām pat trīskāršu dibenu, gluži kā daudzstāvu ēka. Turklāt redzamības nav vispār – atliek izmantot tausti.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu