Kolumbijas partizāni noraida nosacījumus miera sarunu atsākšanai

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kolumbijas pēdējais aktīvais partizānu grupējums – marksistiskā Nacionālās atbrīvošanas armija (ELN) – pirmdien noraidīja valdības izvirzītos nosacījumus miera sarunu atjaunošanai, lai gan apliecināja gatavību atbrīvot sešus gūstekņus.

Grupējums paziņoja, ka ir gatavs atbrīvot policistu un civiliedzīvotāju grupu, kuru tas sagūstīja augustā. Partizāni tomēr apsūdzēja jauno Kolumbijas prezidentu Ivanu Duki, ka viņš lauzis iepriekšējā prezidenta Manuela Santosa dotos solījumus, un sacīja, ka nepieņems viņa "vienpusējos" nosacījumus.

Duke pēc savas stāšanās prezidenta amatā augustā apturēja miera sarunas ar ELN un sacīja, ka atjaunos tās tikai tad, kad partizāni būs izbeiguši visas noziedzīgās darbības, tai skaitā cilvēku nolaupīšanas un uzbrukumus naftasvadiem.

ELN paziņoja, ka pārtrauks uzbrukumus tikai tad, ja valdība beigs vajāt šā grupējuma partizānus nomaļās vietās Kolumbijas laukos un piekritīs divpusējam pamieram.

"Mēs esam gatavi turpināt strādāt politiska risinājuma virzienā," svētdien Kolumbijas laikrakstam "El Pais" pavēstīja partizānu galvenais sarunu vedējs Israels Ramiress. "Tomēr abām pusēm ir jācenšas pāršķirt kara lapu, nevis tikai vienai pusei."

Grupējumu ELN 1964.gadā izveidoja Kubas revolūcijas iedvesmotu katoļu priesteru un aktīvistu grupa. Tajā ir apmēram 1500 partizānu.

ELN kļuva par pēdējo aktīvo partizānu grupējumu valstī pēc tam, kad lielākais partizānu grupējums "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC) 2016.gadā parakstīja miera līgumu ar valdību.

Kolumbijas valdība 2017.gada februārī sāka miera sarunas ar ELN. Sarunas tika apturētas šī gada sākumā pēc tam, kad ELN pārkāpa divpusēju pamieru, kas bija ildzis trīs mēnešus, bet tika atsāktas maijā, lai gan vēl turpinājās kaujas.

Duke savā inaugurācijas runā augustā sacīja, ka viņš 30 dienas pārskatīs miera sarunas ar ELN un tās neatsāks, kamēr partizāni nav pārtraukuši "visas noziedzīgās darbības".

Kopš 2017.gadā sākās miera sarunas, ELN partizāni ir nolaupījuši 16 cilvēkus un veikuši vairāk nekā 140 uzbrukumus naftas infrastruktūrai.

Kolumbijas miera komisārs Migels Sebaljoss pirmdien paziņoja, ka ELN plāni atbrīvot sešus gūstekņus ir "svarīgi", tomēr grupējums vēl nav izpildījis "pamata nosacījumus" miera sarunu atsākšanai, turklāt tā gūstā ir vēl 10 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu